Puhuvat pankkiautomaatit otetaan käyttöön tänä vuonna

Tämän vuoden lopussa rahaa voi nostaa myös puhuvista pankkiautomaateista. Näkövammaisten keskusliitto ja Automatia Pankkiautomaatit ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaan uusiin Ottopisteisiin asennetaan kuulokeliitäntä ja kehitetään puhuva käyttöliittymä.

Kotimaa
Pankkiautomaatin näyttöruutu.
Yle

Pankkiautomaattien puheohjauksen mahdollistavat ohjelmistot voidaan lisätä uuden tekniikan pankkiautomaatteihin, joita on jo eri puolilla Suomea. Pohjoisin niistä on Iissä.

Käytössä ääniominaisuus on loppuvuodesta, kertoo kehitysjohtaja Jyri Marviala Automatia Pankkiautomaatit Oy:stä.

- Fyysisiä laitteita on jo paikallaan eri puolilla Suomea noin 200 kappaletta ja lisää tulee vielä joitakin kymmeniä tämän vuoden aikana. Puhevalmiutta päästään suljetusti kokeilemaan varmaankin tämän vuoden puolivälin paikkeilla. Laajempi levitys näille noin 250 automaatille tehdään tämän vuoden loppupuoliskolla, kertoo Marviala.

Kuulokkeet käyttöön

Kaiutinta ei sentään oteta käyttöön vaan automaatteihin asennetaan kuulokeliitäntä.

- Ei ole tarkoitus kaiuttaa kauppakeskuksen käytäville ihmisten pankkiasioita. Puhetuki toimii sillä tavalla, että näkövammaisen käyttävät omia kuulokkeita, jotka he liittävät pankkiautomaattiin. Sitä kautta he saavat puhuttua ohjausta käteisautomaatin käyttöön, opastaa Marviala.

Kehitysjohtajan mukaan tulevaisuus näyttää, tullaanko puheominaisuutta lisäämään automaateissa sitä mukaa kun niitä uusitaan. Lista tulevista puheautomaateista löytyy muun muassa otto.fi -sivustolta netistä. Uutta sukupolvea edustavat automaatit on sivustolla merkitty tähdellä.