Tekijänoikeuslaki sukupolvikysymys - nuorisojärjestöt tyrmäävät Lex Karpelan

Tekijänoikeuslain tuunausta vaativa kansalaisaloite kasvattaa suosiotaan ennätysvauhtia. Aloite on saanut yli 14 000 ääntä kahden ensimmäisen viikon aikana oikeusministeriön kansalaisaloite.fi -sivustolla. Aloitteeseen liittyvät mielipide-erot näkyvät ennemmin sukupolvien kuin puolueiden välillä.

Kotimaa

Toistakymmentä tuhatta kansalaista on sitä mieltä, että nykyinen, Lex Karpelaksi kutsuttu tekijänoikeuslaki kiusaa yksittäisiä kansalaisia eikä keskity ammattimaisen piratismin valvomiseen. Järkeä tekijänoikeuslakiin -niminen kansalaisaloite kertoo tavoitteekseen parantaa artistien asemaa ja kehittää selkeää tekijänoikeuslakia.

- Olemme menettämässä yhden sukupolven, jolle tekijänoikeudet ovat pelkästään negatiivinen asia. Nyt pitäisi saada aikaan tasapainoinen ja koko yhteiskuntaa hyödyttävä järjestelmä, eikä tällainen levy-yhtiöiden moukari, kertoo tutkija Ville Oksanen, joka on yksi aloitteen alullepanijoista.

Aloitteen takana ovat myös kaikkien suurimpien eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöt. Niin Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto, Vasemmistonuoret, Svensk Ungdom, Suomen Keskustanuoret, Sosiaalidemokraattiset Nuoret, Kokoomusnuoret kuin Perussuomalaiset Nuoret toivovat, että eduskuntapuolueet seuraisivat nuorisojärjestöjen mielipidettä.

Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen toteaa, että kyseessä on ennemminkin sukupolvi- kuin poliittinen kysymys.

- Nuorten kesken asia yhdistää sekä vasemmistoa että konservatiivista oikeistoa. Ehkä vanhemmat ikäluokat ovat pudonneet kärryiltä tekniikan kehityksestä. Nyt tämä olisi mittari siitä, miten eduskunta ymmärtää nuorten polvien asiaa.

Myös jotkut kansanedustajat ovat kommentoineet aihetta, mutta toistaiseksi julkisia lausuntoja puoleen tai toiseen ei ole kuulunut.

Tekijät vastaan teollisuus?

Suomen Muusikkojen Liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen löytää kansalaisaloitteesta hyviä kohtia, mutta tuollaisenaan hän ei aloitetta allekirjoita.

- Siellä on joitakin hyviä asioita, esimerkiksi tekijän neuvotteluaseman parantaminen tuotantoprosessissa, joten totta kai tekijät kannattavat sitä. Toisaalta teollisuus, joka neuvottelee oikeuksista ja hinnoista, on sitä vastaan.

Vänttinen arvelee, että myös eduskunnassa voi näkyä perinteinen kahtiajako riippuen siitä, ketkä ovat teollisuuden ja ketkä tekijöiden puolella.

Kansalaisaloite on saanut huomiota myös kansainvälisessä mediassa. Suursuosio on yllättänyt jopa aloitteen vireillepanijat. Lopulta tarvitaan kuitenkin kansanedustajien kannatus.

- Toki eduskunnassa tullaan näkemään suuri vastalobbaus tekijänoikeusjärjestöiltä, jotka keräävät tekijänoikeusmaksuja. Kovin kriittistä ongelmaa tästä aloitteesta ei kuitenkaan löydy, joten läpimenolla voi olla hyvät mahdollisuudet, Oksanen uskoo.