1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sleepy Sleepers-musikaalissa hurjastellaan Kekkoslandiaan

- Alkuperäistä yhtyettä ei tänne olisi uskaltanut päästääkään, totesi Lahden Sibeliustalon toimitusjohtaja Taneli Tuomaala syksyllä taloon saapuvasta Sleepy Sleepers-musikaalista.

kulttuuri
Sleepy Sleepers-tähdet Sibeliustalolla
Juha-Pekka Huotari / Yle

Sleepy Sleepers - ilmiö ravisteli rakenteita, joten ihan tavallinen ei voi olla musikaalikaan. Lahti, yhtyeen synty- ja pesäpaikka, on itseoikeutettu näyttämö Sleeppareista kertovat musikaalin kantaesitykselle.

Kuka Mitä Häh? musikaali kertoo tarinan 1970-80 -luvun vaihteen lahtelaisista kaveruksista, jotka eivät turhia jarrutelleet. Se on kertomus rohkeudesta ilkkua auktoriteeteille ja myös lahtelainen aikalaistarina popparien, rokujen ja poliisien selvitellessä välejään.

Musikaalin näkökulmahenkilönä ja kertojana on Pulu, Sliippari-dj-roudari-yleismies, jonka silmin bändin matkaa menestykseen kerrotaan.

Lahtelaisen viihteen historiaa jatkaa osaltaan roolitus, sillä Mato Valtosen osan esittää Roope "Epun poika" Salminen. Sakke Järvenpäänä nähdään musiikkikilpailuista tuttu Ilari Hämäläinen. Pulun rooli esittää Markku Häkkinen.

Musikaalin naispääosassa, Saaran roolissa, nähdään PMMP:n laulaja Mira Luoti.

Kuka Mitä Häh? -musikaali ei ole dokumentti Sleepy Sleepersistä, vaan tosielämään perustuva fiktiivinen kertomus lahtelaisista kaveruksista. Ja tyylilajihan ei voi Sleepy Sleepersin kohdalla olla muuta kuin komedia.

-Tässä ei ole mitään vahingoniloa eikä katkeruutta pätkääkään, päinvastoin hurtilla huumorilla vedetään ajan kuvaa. Tämä oli kuitenkin ihan kiva paikka elää, mutta sen ajan Suomi oli mitä oli. Määrätyt viranomaiset oli meidän kimpussa koko ajan mistä lie asioista ja hankaloitti meidän toimintaa. Me oltiin niille vähän liikaa, vaikkei siinä mitään pahaa kenellekään tehty, sanoo Mato Valtonen.

Käsikirjoitus on Mato Valtosen, Sakke Järvenpään ja Jalle Niemelän käsialaa. Niemelä myös ohjaa esityksen. Musiikin sovituksesta vastaa Costello Hautamäki.

Sleepy Sleepers- musikaali Kuka Mitä Häh? esitetään Lahden Sibeliustalolla 8. lokakuuta, esityksiä on kaikkiaan 10.

Lue seuraavaksi