1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylän puukotuksesta lisätietoa: Poliisi epäilee uhrin käyttäneen teleskooppipatukkaa

Yksi on vangittuna, yksi kiinniotettuna ja yksi karkuteillä Jyväskylän keskiviikkoisen kirjastohyökkäyksen jäljiltä. Poliisi esitti tänään kiinniotettua vangittavaksi, mutta Keski-Suomen käräjäoikeus ei tähän suostunut.

Kotimaan uutiset
Poliiseja tapahtumapaikalla Jyväskylän kirjaston luentosalin ulkopuolella.
Poliiseja tapahtumapaikalla Jyväskylän kirjaston luentosalin ulkopuolella.Yle

Poliisi pitää Jyväskylän kaupunginkirjaston viime keskiviikkoillan 30.1.2013 tapahtumien kulkua pääosin selvitettyinä.

Yksi kirjaesittelyyn pyrkineistä on edelleen teillä tietymättömillä. Hänen henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa, ja hänet on etsintäkuulutettu.

- Voisin ajatella, että hän haluaa tilannetta pakoilla. Hän on yksi epäilty törkeään pahoinpitelyyn, ja hänen lausunnollaan on kokonaisuuden kannalta merkitystä, sanoo komisario Tuomo Korhonen Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi selvittää nyt sitä kuka kirjastolla tarkalleen ottaen teki mitäkin. Poliisi ei esimerkiksi ota kantaa siihen onko vangittuna oleva mies kirjaston puukottaja.

Poliisin kuvaus tapahtumista

Kaupunginkirjaston Pieneen Luentosaliin oli kokoontunut vajaat 100 henkilöä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen. Tilaisuuden päävastuulliseksi järjestäjäksi on ilmoittautunut Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto -nimeä käyttävä ryhmä.

Järjestäjät olivat varautuneet mahdolliseen häiriöön siten, että oven ulkopuolelle oli jäänyt henkilöitä seuraamaan tilaisuuteen pyrkijöitä.

Heti tilaisuuden alettua paikalle oli tullut kolme miestä, jotka ovella ollut mies oli tunnistanut mahdollisiksi häiriön aiheuttajiksi.

Yhdellä miehistä oli havaittu suojalasit, suojakäsineet ja luotiliivit. Kädessään miehellä oli ollut pussillinen pulloja.

Ovella ollut järjestäjien edustaja ilmoitti kolmikolle, että sali on täynnä. Tällöin syntyi tilanne, jonka aikana yksi kolmesta sisään pyrkineestä miehestä pahoinpiteli ovella seisonutta miestä nyrkein ja pullokassilla lyöden. Pullokassi osui tällöin myös toiseen ovella olleeseen mieheen.

Kolmikon sisäänpääsyä estäneiden avuksi oli tässä vaiheessa tullut paikalla ollut kolmas mies, joka sai tilanteen aikana teräaseen iskun ylävartaloonsa. Puukotuksen uhrin epäillään käyttäneen tilanteen aikana teleskooppipatukkaa.

- Näin me vahvasti epäilemme, että juuri puukotuksen uhrilla olisi ollut teleskooppipatukka, jota hän olisi myös käyttänyt, komisario Korhonen sanoo.

Miehellä epäillään olleen hallussaan myös teräase, jota hänen ei kuitenkaan tiedetä käyttäneen.

Pian puukotuksen jälkeen sisään pyrkinyt kolmikko pakeni paikalta. Poliisi epäilee, että pakenevia miehiä lyötiin teleskooppipatukalla ja heitä kohti heitettiin tuoli.

Molemmat poliisin suojissa olevat jyväskyläläisiä

Yhtä tilaisuuteen sisälle pyrkineestä kolmen miehen seurueesta ei toistaiseksi ole tavoitettu. Tapahtumien taustojen selvittäminen on sen sijaan edelleen kesken. Poliisi jatkaa tutkintaa jatketaan lähiviikkojen kuluessa.

Paikkakuntalainen mies vangittiin sunnuntaina epäiltynä poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yritykseen sekä törkeään pahoinpitelyyn "syytä epäillä" -perusteella viikon ajaksi.

Poliisi esitti tänään K-S:n käräjäoikeudelle myös toisen paikkakuntalaisen miehen vangitsemista samoin perustein esitutkinnan turvaamiseksi. Keski-Suomen käräjäoikeus ei kuitenkaan vanginnut miestä.

- Käräjäoikeus katsoi, että todisteet eivät riittäneet vangitsemiseen, Korhonen tiivistää.

Lue seuraavaksi