Nuoret vaativat oikeuksia saamelaisille

Nuorisojärjestöt haluavat vauhdittaa YK:n työjärjestö ILO:n alkuperäiskansasopimuksen toimeenpanoa Suomessa. Saamelaiset juhlistavat kansallispäiväänsä tänään myös Helsingissä.

Kotimaa

Useat nuorisojärjestöt kokoontuvat tänään saamelaisten kansallispäivänä eduskuntatalolle vaatimaan ILO 169 -sopimuksen ratifiointia. Se on YK:n työjärjestö ILO:n yleissopimus alkuperäiskansojen oikeuksista. Suomi ei ole sitä ratifioinut. Sopimus edellyttää valtioilta erityistoimia muun muassa alkuperäiskansojen omaisuuden, kulttuurien ja ympäristön suojelemiseksi.

Hallitus on asettanut hallitusohjelmassa ratifioimisen tavoitteekseen, mutta päivämäärää ei ole asetettu. Ruotsissa sopimus on määrä ratifioida lähiaikoina. Suomi on siten pian ainoa EU-maa, joka ei ole sitä ratifioinut.

Saamelaisiin voi tutustua Helsingissä

Pääkaupunkiseudun saamelaisyhdistys City-Sámit ry antaa tänään saamelaisten kansallispäivänä mahdollisuuden tutustua etenkin saamelaisnuorten kulttuuriin. Helsingissä Kampin Narinkkatorilla voi tänään keskiviikkona tutustua saamelaiskylään, jossa ohjelmaan kuuluu muun muassa musiikkia.

Lisäksi kävijät voivat seurata muotinäytöstä, jossa esitellään saamelaisten kansanpukuja. Käsitöitä on myös myynnissä, kuten myös perinteistä ruokaa. Lapsille ja nuorille on omaa ohjelmaa.

Lisää musiikkia on kuultavissa illalla ravintola Virgin Oilissa. Siellä ja Kampissa esiintyvät saamelainen räppäri Ailu Valle ja joikua ja folkia esittävät Niillas Holmberg ja Roope Mäenpää.

Saamelaiskokouksesta pian sata vuotta

Saamelaisten kansallispäivä on 6. helmikuuta, sillä silloin vuonna 1917 Trondheimissa Norjassa järjestettiin ensimmäinen saamelaiskokous. Suomalaiseen kalenteriin saamelaisten kansallispäivä tuli vuonna 2004.

Suomessa elää liki 10 000 saamelaista. He ovat Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa. Suurin osa saamelaisista asuu muualla kuin kotiseudullaan. Esimerkiksi Helsingin seudulla asuu yli tuhat saamelaista. Eniten saamelaisia elää Norjassa. Eri maissa saamelaisia arvioidaan olevan yli 75 000.

City-Sámit ry perustettiin 25 vuotta sitten. Nykyisin siihen kuuluu yli 200 jäsentä.