1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeen maakunta (hist.)

Television uutta alueuutislähetystä valmistellaan täydellä tohinalla

Yle Uutisten ilme uudistuu ensi maanantaina. Samassa yhteydessä alueellista uutistarjontaa lisätään, kun alueelliset tv-uutiset saavat uuden lähetyksen TV1:n puolelta.

Hämeen maakunta (hist.)
Yle uutiset Hämeen juontajat ryhmäkuvassa
Petri Aalonen / Yle

Yle Uutiset Hämeestä lähetetään Tampereen Vuolteenkadun studiosta, jossa on ollut viime kuukausina kuhinaa. Ylen ilmeuudistus ylettyy ensi viikosta alkaen myös televisiouutisiin, mikä tarkoittaa uusia lavastuksia ja juontajien stailaamista.

Uudistus ei jää vain pintaan, vaan tekemisen tapa muuttuu. Uutisjuontajat odottavat uudistusta innolla, kertoo Kirsi Matson-Mäkelä, joka on yksi Hämeen alueellisten tv-uutisten neljästä juontajasta.

- Uusien lavasteiden sekä plasmanäyttöjen käyttöönottoa odotamme sormet syyhyten.

Matkan varrella ollut paljon ratkottavaa

Ja sitten ne yllätykset. Vaikka uudistetut lähetykset on saatu hienoon kuosiin, on Tampereella kohdattu yllättäviä ongelmia. Pieni ja matala studio on tuonut omat haasteensa. Esimerkiksi studion uudet lamput lämmittivät tilan sietämättömän kuumaksi. Valaisimet menivät vaihtoon ja tilalla on nyt kylmiä valaisimia.

Uusien fyysisten lavasteiden asentaminen vajaat kaksi ja puoli metriä korkeaan tilaan on sekin vaatinut säätämistä. Lavasteita muokattiin tilaan sopiviksi yhden viikonlopun ajan.

Ei riitä että paketointi on visuaalisesti kohdillaan - kaikki lähtee sisällöstä.

Kirsi Matson-Mäkelä

Toisaalta juontajan vapaus liikkua on tuonut esille uuden kahleen. Juontajat hallitsevat polkimella prompterin eli kameran eteen asetettavan lukulaiteen tekstiä. Jos juontaja liikkuu, ei poljin liiku automaattisesti juontajan mukana. Koska prompterissa näkyy tekstiä kerrallaan vain lause tai kaksi, on juontajalla harjoiteltavaa reilusti.

Juontajatkin uudistuvat

Uutisjuontajat pääsevät tarvittaessa liikkumaan ruudussa aiempaa vapaammin. Juontajat ovat saaneet esiintymiskoulutusta ja uutta pakettia onkin harjoiteltu useaan otteeseen. Itse tekijöihinkin tulee muutoksia.

Uutisjuontajatiimiin liittyy uutena jäsenenä Tampereen Radion taajuuksilta tuttu Katri Rauska. Hänen ja Kirsi Matson-Mäkelän lisäksi alueellisia tv-uutisia juontavat Juha Kokkala ja Kai Pohjanen.

Esiintymiskoulutuksen lisäksi juontajat on stailattu uudelleen, sillä uudet lavastukset vaativat uudenlaista tyyliä juontajiltakin. Esimerkiksi valkoiset vaatteet yksinkertaisesti sulautuvat vaaleisiin lavasteisiin liian hyvin. Ulkokuorella on merkitystä, mutta sisältö on edelleen tärkein, sanoo Kirsi Matson-Mäkelä.

- Toivon tietysti, että uudet lavasteet, alkutunnukset ja grafiikat raikastavat lähetyksiä, tuovat rytmiä ja houkuttelevat katsojia. Ilmeuudistus tuo toivottavasti uutta puhtia tekemiseen. Ei riitä että paketointi on visuaalisesti kohdillaan - kaikki lähtee sisällöstä.

Yle Uutiset Häme näkyy maanantaista 11.2.2013 alkaen klo 18 uutispaketissa TV1:lla ja klo 19.00 TV2:lla uutisosuuden aluksi.

Lue seuraavaksi