1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eläimet saavat oman asiamiehen

Eläinten puolestapuhujan virka tulee hakuun tänä vuonna. Eläinsuojeluasiamiehen tehtäväkenttä on laaja ja viran kelpoisuusehdot vielä ratkaisematta..

Kotimaan uutiset
Sikoja työnnetään teurasautoon.
Eläinten oikeudet ja hyvinvointi kiinnostavat ihmisiä paljon enemmän kuin aikaisemmin. Yle

Suomeen perustetaan tänä vuonna erityinen eläinsuojeluasiamiehen virka. Rahat asiamiehen palkkaamiseen on varattu valtion tämän vuoden budjettiin.

Viran aukipanoa valmistellaan maa- ja metsätalousministeriössä.

- Rahat ovat budjetissa. Asia etenee niin, että varmaan meillä tämän vuoden aikana valitaan ensimmäinen eläinsuojeluasiamies, kertoo apulaisosastopäällikkö Riitta Heinonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

- Asiamiehen tehtävänä on parantaa ja edistää kaikenlaisten eläinten hyvinvointia yhteiskunnassa. Asiamies voi tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja. Hänen tehtävänään on muun muassa asiallisen ja oikean tiedon levittäminen.

Valvontaeläinlääkäri: tarpeellinen virka

Tampereen kuuden ympäristökunnan valvontaeläinlääkärinä työskentelevä Maria Wahlfors toivoo, että uusi virkamies ohjaa eläinsuojelusta käytävää keskustelua järkeville urille.

- Toivon, että eläinsuojeluasiamies edesauttaa eri tahoja keskustelemaan eläinten kohtelusta enemmän tieto- kuin tunnepohjalta.

Wahlfors on toiminut valvontaeläinlääkärinä yli kolme vuotta.

- Eläinten kaltoinkohtelu ja pahoinvointi johtuvat pääosin niitä hoitavien ihmisten ongelmista. Hoitajilla saattaa olla taloudellisia vaikeuksia, mielenterveys- tai päihdeongelmia ja voimat yksinkertaisesti loppuvat. Ihmisten silkkaan pahuuteen tai ilkeyteen eläimiä kohtaan olen törmännyt äärimmäisen harvoin.

Eläinten oikeudet ja hyvinvointi kiinnostavat ihmisiä paljon enemmän kuin aikaisemmin.

- Eläinten arvostus on noussut ja tieto on lisääntynyt. Eläimet ovat tuntevia olentoja ja ihmisten pitää kantaa vastuuta eläinten hyvinvoinnista, sanoo Maria Wahlfors.

- Ei niitä silti tarvitse inhimillistää. Eläimet eivät tarvitse samanlaisia oikeuksia kuin ihmiset, niillä on omanlaisensa tarpeet.

Lue seuraavaksi