1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampereen vesi

Tekopohjavettä tarvitaan Tavasen kaatumisesta huolimatta

Tampere ei aio enää viedä eteenpäin ongelmien hidastamaa Tampereen ja Valkeakosken seudun tekopohjavesihanketta. Tampereen veden toimitusjohtajan Pekka Pesosen mukaan tekopohjaveden hankinta on kuitenkin pitkällä tähtäimellä välttämätöntä Tampereen tarpeisiin.

Tampereen vesi
Vesi juoksee hanasta lavuaariin.
Yle

Tekopohjavesihanke Tavasen kohtalo näyttää sinetöityneen. Apulaispormestari Pekka Salmen mukaan virallisia sopimuksia Tavasen alasajosta ei ole tehty, mutta asiasta on keskusteltu kaupunginhallituksessa ja valtuustoryhmien kesken. Tampereen vedenhankinnalle Tavasen kaatuminen ei toisi Salmen mukaan suurta haittaa.

- Me pärjätään ilman Tavasea. On linjaukset Kaupinojan vedenottamon saneerauksesta ja Rusko toimii, sekin saneerataan myöhemmin. Lisäksi meillä on muita pienempiä vedenottamoita. Kyllä me ilman Tavasea pärjäämme, Pekka Salmi sanoo.

Me pärjätään ilman Tavasea.

Pekka Salmi

Kaupinojan pintavedenpuhdistamon tuleva saneeraus parantaa puhtaan veden saantia hetkellisesti, mutta Tampereen Veden toimitusjohtajan Pekka Pesosen mukaan tekopohjavesi olisi helpottanut jo ikääntyneen Ruskon puhdistamon saneerausta. Vuosien mittaan tehdyt pienemmät remontit eivät tehosta toimintaa tarpeeksi.

- Ruskolle ei ole tehty perusteellista saneerausta 40 vuoteen, joten jossain vaiheessa puhdistusprosessia joudutaan tehostamaan. Hyvälaatuisen tekopohjaveden käyttö raakavetenä pienentäisi veden puhdistuksen tarvetta, eikä silloin koko laitosta tarvitsisi saneerata, Pekka Pesonen selventää.

Kasvava väestö vaatii lisää vettä

Pormestariohjelmassa on mukana seudullisen vesihuoltojärjestelmän selvitys valtuustokauden aikana.

- Kokonaisuuteen liittyy myös Sulkavuori jäteveden puolelta, varmasti katsotaan koko kuviota tarkemmin selvityksen aikana, apulaispormestari Pekka Salmi lupaa.

Tampereen Veden toimitusjohtaja on varma, että joku tekopohjavesihanke on välttämätön, vaikka Tavasea ollaan nyt hylkäämässä.

Asioita pitää aina katsoa useiden kymmenien vuosien päähän, ei päivän mukaan.

Pekka Pesonen

- Tekopohjavedellähän on Tampereella ollut tarkoitus korvata Ruskosta otettava pintavesi, Pesonen sanoo.

- Pitkällä tähtäimellä tekopohjavettä tarvitaan myös Tampereella, koska väestö kasvaa melko paljon. Vuoteen 2040 mennessä väestö kasvaa 90 000 ihmisellä. Tällöin veden tarve tulee todennäköisesti lisääntymään ja sen vuoksi on tärkeää pitää nämä vaihtoehtoisetkin ratkaisut mahdollisina.

Tavasen kaatuminen selvästi harmittaa Pesosta.

- Näen tekopohjaveden hankinnan Tampereen tarpeisiin järkevänä ratkaisuna, veden tarpeen lisääntymiseen pitää varautua. Asioita pitää aina katsoa useiden kymmenien vuosien päähän, ei päivän mukaan, Pesonen kommentoi

Tavasen kaatuminen ei suoraan vaikuta veden hintaan, mutta korotuksiin on paineita.

- Rakentaminen on vilkasta ja poistojen määrä tulevina vuosina kasvaa. Se aiheuttaa paineita korotuksiin. Toisaalta veden kulutus nousee, jolloin korotuspaineet helpottavat, Pekka Pesonen sanoo.

Lue seuraavaksi