Aikuisten syömishäiriöiden hoitoon uudet suositukset

Myös aikuiset syömishäiriöiset saavat Käypä hoito -suosituksen. Lasten syömishäiriöiden Käypä hoito -suositus valmistui jo kymmenkunta vuotta sitten, mutta aikuisilla ei vastaavaa ole ollut. Suosituksen uskotaan parantavan syömishäiriöisten aikuisten hoitoa ja tasaavan alueellisia eroja.

terveys
Nainen nostaa painoja kuntosalilla.

Aikuisten syömishäiriöiden hoitoon kehitetään uudet suositukset. Myös aikuiset syömishäiriöiset saavat Käypä Hoito -suosituksen. Lasten syömishäiriöiden hoitosuositus on ollut käytössä jo vuodesta 2002.

Hoitosuosituksen valmistelu aloitetaan lääkäriseura Duodecimissa kevättalvella, ja sen arvioidaan valmistuvan vuonna 2015.

Duodecimin mukaan aikuisille ja lapsille kootaan yhteinen hoito-suositus, koska syömishäiriöt usein alkavat lapsuudessa, mutta jatkuvat ja saattavat muuttaa muotoaan aikuisiällä.

Aikuisten syömishäiriöiden hoitokäytännöt vaihtelevat eri puolilla maata.

Paras tilanne on pääkaupunkiseudulla, jossa on HYKS:in syömishäiriöpoliklinikka. Sinne voi saada lähetteen esimerkiksi terveyskeskuksesta. Myös Seinäjoella on syömishäiriöyksikkö aikuisille.

Käypä hoito -suosituksen uskotaan parantavan syömishäiriöisten aikuisten hoitoa ja tasaavan alueellisia eroja, kertoo ylilääkäri Jaana Suokas HYKS:in Syömishäiriöklinikalta.

- Käypä Hoito -suositus on tärkeä, koska se luo ne puitteet, joiden pohjalta voidaan miettiä miten hoito eri alueilla kannattaisi järjestää. Tällä hetkellä aikuisten syömishäiriöisten hoito vaihtelee laajalti, jossain se on retuperällä, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asia on hoidettu hyvin, sanoo ylilääkäri Suokas.

Lisää aiheesta illan Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa kello 21.