Lääkärit vaihtoehtohoidoista: Ei tieteellistä todistetta

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälveen mukaan ns. vaihtoehtohoidoilla ei ole tieteellisesti todistettavaa vaikutusta ihmisten terveyteen.

terveys

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt pari vuotta vanha juttu, jossa kerrotaan kvanttienergiahoidosta ja sen vaikutuksesta kipuun. Lääketiede ei kvanttienergiahoidon sen enempää kuin muidenkaan ns. vaihtoehtohoitojen etuja tunnusta.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve ei haluaisi edes puhua vaihtoehtohoidoista vaan mieluummin hyvinvointitoimialasta. Pälve vertaa vaihtoehtohoitoja kampaajalla tai kylpylässä käymisen tuomaan hyvänolon tunteeseen. Sairauksien hoitamiseen vaihtoehtohoitoja ei pidä sekoittaa, Pälve korostaa.

Sinänsä Pälve ei tyrmää vaihtoehtohoitojen tarjoamista, jos joku niihin haluaa turvautua. Hoidoista voi olla hyötyä esim. plasebo- eli lumevaikutuksen kautta. Plasebon vaikuttavuus ei kuitenkaan riipu hoitomuodosta - myös lääketutkimuksissa on havaittavissa lumevaikutusta -, ja ajan myötä vaikutus joka tapauksessa heikkenee, Pälve sanoo.

- Usko ei auta, Pälve kiteyttää.

Lääkärit ovatkin huolestuneita siitä, että vaihtoehtohoidot usein lupaavat liikoja. Lisäksi ne saattavat olla tietyille potilasryhmille, kuten esimerkiksi lapsille tai psyykkisesti sairaille jopa vaarallisia. Esimerkiksi muutamia vuosia sitten diabetestä sairastanut pikkulapsi kuoli, kun vanhemmat yrittivät parantaa lapsensa sairautta kuhnekylpyjen avulla.

Pälve muistuttaa myös, että jos vaihtoehtohoidot todistettavasti parantaisivat sairauksia, ne otettaisiin mukaan lääketieteellisiin hoitoihin.

- Lääketiede on avoin uusille hoitomuodoille, Pälve sanoo.

Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee akupunktion, joka on otettu mukaan lääketieteen tarjoamiin hoitokeinoihin.

- Mutta sellaista ei pidä luvata, jota ei pysty toteuttamaan, Pälve korostaa.