Infografiikka: Kannabislakeja tulkitaan Euroopassa lukemattomin tavoin

Kannabikseen suhtaudutaan eri Euroopan maissa vaihtelevasti. Useimmissa maissa hallussapito, käyttö ja kasvattaminen ovat edelleen rikollista toimintaa, mutta tulkinnoissa on suuria eroja.

Kotimaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yksityiskäytöstä ei saa vankeutta.
Yksityiskäytöstä voidaan rangaista.
Klikkaamalla maata saat lisätietoa rangaistuskäytännöistä. Avaa kartta suurempana uuteen ikkunaan. Lähde: EMCDDA.

Yhteiseurooppalaista kannabisasennetta on turha etsiä lainsäädännöstä. Jokainen maa on tehnyt vuosikymmenten kuluessa omat ratkaisunsa. Kannabiskysymyksen moninaisuus on kirjailtu tähän värikkäseen linjausten, ohjeiden ja vakiintuneiden käytäntöjen karttaan.

Päätösvaltaa kannabisrikoksissa pallotellaan monessa maassa eri viranomaisten, syyttäjien ja oikeusasteiden välillä. Vankeusrangaistuksen ja sakkojen rinnalle on tuotu lisäksi erilaisia rangaistusmuotoja aina katkaisuhoidosta kotiarestiin ja yhdyskuntapalveluun. Mikä on suuri määrä kannabista? Kuinka iso on yksityisviljelmä? Eroaako kannabis muista huumeista? Rangaistus vai katko? Tällaisiin kysymyksiin joudutaan etsimään vastauksia yhä uudestaan.

EU:n huumausaineiden käyttöä valvova virasto EMCDDA pitää kirjaa eurooppalaisista kannabislaeista. Viraston arvion mukaan kannabikseen liittyvä lainsäädäntö on yksi kiistellyimmistä huumepolitiikkaan liittyvistä kysymyksistä EU-maissa.

Rangaistuksia on korvattu hoidolla

Mielenkiintoisimmat esimerkit lähivuosien europpalaisista kannabislaeista löytyvät Portugalista ja Kroatiasta. Kummassakin maassa kaikkien huumeiden yksityiskäyttö on dekriminalisoitu. Käytännössä pienistä huumerikkomuksista voi siis seurata korkeintaan varoituksia ja sakkoja. Suurista tai toistuvista huumerikkomuksista taas joutuu riippuvuuslautakunnan eteen. Rikostuomioita ei jaeta missään vaiheessa.

Portugalissa huumepolitiikan painopistettä on siirretty voimakkaasti kielloista ja rangaistuksista hoitoon. Toimenpiteet mietitään jokaisen käyttäjän tilanteen mukaan. Kroatiassa kaikkien huumeiden hallussapito yksityiskäyttöön vapautettiin viime vuonna. Tarkoituksena on helpottaa erilaisten hoitomuotojen käyttöä ja huumeidenkäyttäjien mahdollisuuksia palata esimerkiksi työelämään. Tuoreen lainsäädännön perusteella huumeiden hallussapidosta ei jää merkintää rikosrekisteriin.

Maissa, joissa kannabislakia on löysätty, kevennykset ovat keskittyneet lähinnä pienimuotoiseen käyttöön ja hallussapitoon. Suhtautuminen koviin huumeisiin on paria poikkeusta lukuun ottamatta tiukkaa.

Päätösvaltaa pallotellaan ympäri järjestelmää

Saksassa kannabistuomiot voivat kansallisen lainsäädännön perusteella kohota jopa viiden vuoden vankeuteen saakka. Käytännössä osavaltioita on kuitenkin ohjeistettu pitämään tuomiot alhaisina. Osavaltioilla on myös valta arvioida huumemäärien suuruuksia ja etsiä sopivia rangaistusmuotoja. Kannabistuomiot ovat ohjeistuksen vuoksi pysyneet alhaisina.

Pienten määrien hallussapidosta ei seuraa käytännössä syytettä tai vankeustuomioita, mikäli rikoksesta ei ole haittaa muille ja erityisesti alaikäisille. Rikoksen on myös oltava pieni ja merkitykseltään vähäinen. Saksa näyttäytyy näin ollen viiden vuoden maksimivankeudellaan varsin kovapintaisena. Käytännössä kovia rangaistuksia ei kuitenkaan jaeta helposti.

Kyproksella kannabiksen polttamisesta voi edelleen rapsahtaa elinikäinen vankeusrangaistus. Entäpä käytäntö? Pieni määrä kannabista kuitataan usein huomautuksella.

Aiheesta jatkaa A-studio Stream perjantaina 8.2. kello 21.00 TV1:ssä.