1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Huippunykytaiteen hinnat karkaavat Suomen museoilta

Suomessa 20 000 euroa maksavat nykytaiteen työt ovat jo kovaa hintaa. Museoiden ostot rajoittuvat yleensä selvästi alle 10 000 euroa maksaviin teoksiin. Kallein Nykytaiteen museo Kiasman viime vuosina ostama suomalaisteos maksoi 35 000 euroa. Yle Uutiset selvitti Helsingin kaupungin taidemuseon sekä Kiasman teoshankintojen hinnat viime vuosilta.

Kimmo Schroderuksen teos Laajentuja maksoi Kiasmalle 35 000 euroa. Kuva: Valtion taidemuseo

Vaikka nykytaiteen hinnat ovat Suomessa halvemmat kuin monissa muissa maissa, nykytaiteen huippunimet ovat liian kalliita suomalaisille museoille. Kansainvälisesti hyvin menestyneiden suomalaistaiteilijoiden teoshinnat voivat olla jo yli 30 000 euroa. Museoiden hankinnat ovat kuitenkin yleensä alle 10 000 euroa.

Kotimaista nykytaidetta ostavat eniten Helsingin kaupungin taidemuseo sekä Nykytaiteen museo Kiasma. Yle Uutiset kävi läpi näiden museoiden ostokset viideltä viime vuodelta.

Molempien ostokset olivat valtaosaltaan muutamien tuhansien eurojen arvoisia. Vain pieni osa Helsingin kauungin taidemuseon hankinnoista ylitti 10 000 euroa. Kiasman ostoslistalla oli sen sijaan myös joukko yli 15 000 euroa maksavia teoksia.

Kallein kotimainen ostos viime vuosina oli Kiasman hankkima huoneen kokoinen veistos Kimmo Schroderukselta. Se maksoi 35 000 euroa.

Vain harva museo-ostos ylittää 20 000 euroa

Kalleimmat suomalaistaiteilijat Kiasman ja Helsingin kaupungin taidemuseon hankinnoissa ovat viime vuosina olleet Kimmo Schroderuksen lisäksi videotaiteilija Salla Tykkä, kuvataiteilijat Elina Merenmies, Jarmo Mäkilä, Marika Mäkelä ja Anne koskinen sekä kineettistä taidetta tehnyt, vuonna 2010 menehtynyt Esa Laurama.

Myös Kiasmaan ostetut Jiri Gellerin The Big Time -veistos, taiteilijakaksikko Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen Slidepipe-veistos sekä Santeri Tuorin mediataideteos Forest maksoivat 20 000 euroa.

- 20 000 euroa on museolle kova hinta. Mutta eihän se taiteen hintana ole paljon, sanoo Kiasman johtaja Pirkko Siitari.

Kalliimpiakin teoksia kokoelmiin on haluttu.

- Eija-Liisa Ahtilahan on maailmalla tunnetuimpia taiteilijoitamme, mutta hänen teokset olisivat meille yksistään liian kalliita hankittaviksi. Onneksi on lahjoitukset, sanoo Kiasman johtaja Pirkko Siitari.

Kuva Salla Tykän videotaideteoksesta Zoo. Kuva: Valtion taidemuseo

Teosten hinnat saattavat nousta nopeastikin taiteilijan maineen lisääntyessä. Näin hinnat karkaavat usein museoiden ulottumattomiin.

- Kyllä toki, sitä tapahtuu koko ajan. Meidän määrärahat eivät ole kehittyneet samassa määrin eli näin pääsee käymään usein, sanoo Siitari.

Kiasman määrärahat taiteen hankintaan ovat viime vuosina olleet 455 000 euroa vuodessa.

Suomen hinnat muita maita halvemmat

Myös gallerioissa kotimaisen nykytaiteen hinnat pyörivät yleensä muutamissa tuhansissa, eivät kymmenissä tuhansissa euroissa. Yli 20 000 euroa maksavia teoksia on vain pienellä joukolla suomalaisia kuvataiteilijoita.

- Se reilu 20 000 euroa voi olla joillakin menestyneillä, pitkän uran tehneillä kotimaisilla taiteilijoilla hintana, sanoo Mikaela Lostedt galleria Helsinki Contemporarysta.

Toista on ulkomailla.

- Suomen ongelma on se, että meillä ei ole kallista taidetta. Suomalaista taidetta myymällä voi pyörittää Suomessa sijaitsevaa galleriaa. Mutta heti jos lähdetään pyrkimään ulkomaille, suomalaisen taiteen hinnat ovat niin matalia, että esimerkiksi taidemessuihin osallistumisen kustannuksia on vaikea kattaa, sanoo Ilona Anhava.

Galleria Forsblomissa ollaan samoilla linjoilla.

- Suomalaiset hinnat ovat vielä ihan lapsen kengissä. Ei tarvitse mennä kuin Ruotsiin, ja hinnat pomppaavat ihan eri tasolle, kertoo Kaj Forsblom.

Vertailukohteeksi Kiasman kallein ostos ulkomaisista taiteilijoista viime vuosina on ollut Isaac Julienin videoteos Western Union: Small Boats, joka maksoi yli 80 000 euroa.

Suomalaiset nykytaidemarkkinat elävät kuitenkin omissa mittasuhteissaan.

- Me pyrimme myymään niin kalliiseen hintaan kuin mahdollista, mutta hinnat eivät saa olla niin korkeita, että ne olisivat este hankinnalle, sanoo Ilona Anhava.

Ilkka Lammin maalaus Näen suljetuin silmin myytiin Bukowskin huutokaupassa marraskuussa lähes 74 000 eurolla. Kuva: Bukowskis

Poikkeuksia Suomenkin hintatasossa on. Joidenkin taiteilijoiden taiteen hinta alkaa elää omaa elämäänsä, kuten nuorena kuolleen taidemaalari Ilkka Lammin teosten. Ilkka Lammin teos myytiin viimeksi Bukowskin huutokaupassa marraskuussa 73 828 eurolla.