1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Löytäjä saa pitää pikkurahat

Kadulta löydetty kahdenkympin seteli on vapaata riistaa, sen saa huoletta pistää taskuunsa. Arvokkaammat löydöt kannattaa viedä poliisin löytötavaratoimistoon, sillä niistä on luvassa löytöpalkkio.

Kotimaan uutiset
20 euron seteli maassa lumessa.
Milla Holm / Yle

Olin koiran kanssa lenkillä lumisateisena päivänä. Viskelin koiralle lelua ja yhtä-äkkiä huomasin lumikinoksen keskellä 20 euron setelin. Nappasin rahan ja vilkaisin ympärilleni, näkyykö rahan kadottanutta missään. Ei näkynyt, kävelytie oli tyhjä molempiin suuntiin.

Rahan pitäminen epäilytti hieman, mutta toisaalta minulla oli sellainen muistikuva, että pienemmät rahasummat kuuluvat löytäjälle.

Pikkusummat saa pitää

Pekka Kontkanen Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen löytötavarapalveluista vahvistaa asian.

- Vähäarvoisen rahasumman, 20 euroa tai sen alle, löytäjä voi pitää. Tai jos hän tuo löytämänsä rahat poliisille, ne annetaan suoraan löytäjällle.

Tätä suuremmat rahasummat poliisi kirjaa ylös ja ottaa ne haltuunsa. Jos rahoille ei löydy omistajaa kolmen kuukauden kuluessa, saa löytäjä rahat itselleen.

Löytäjä on oikeutettu löytöpalkkioon mikäli hänen löytämänsä rahasumma tai esine on arvokkaampi.

- Löytäjä palkitaan 10 % osuudella löytötavaran arvosta. Rahan arvo on helppo laskea, mutta muunkin omaisuuden kohdalla 10 % on sääntö.

Suomalaiset ovat yllättävän rehellistä sakkia, sillä poliisille viedään löytyneitä setelirahoja viikottain, useinmiten nämä ihmiset ovat vähän vanhempia henkilöitä, kertoo Kontkanen.

- Omistusoikeus löytörahaan koskee kadulta löytyneitä rahoja. Kaupassa, bussissa tai sisätiloissa löydetyt rahat kuuluvat ns. laitoslöytöihin.

Irtoseteleitä löytyy erityisesti pankkiautomaattien läheisyydestä. Kokonaisen lompakon kadotessa omistaja on helpompi jäljittää korttien perusteella.

Raha unohtuu, korujen perään kysellään pitempään

Hyvin usein rahansa kadottanut on yhteydessä poliisiin, ainakin ensimmäisien päivien aikana.

- Ensimmäiset päivät ovat akuutteja, silloin soitellaan löytötavaratoimistoon melkein joka tunti ja kysellään onko raha palautunut. Sen jälkeen yhteydenotot harvenevat.

Sormuksien ja korujen perään ihmiset jaksavat kysellä pitemmän aikaa, sillä esimerkiksi talvella hankeen pudonneet esineet löytyvät yleensä vasta keväällä.

Löytäjä palkitaan 10 % osuudella löytötavaran arvosta.

Pekka Kontkanen

- Näissä on sillä tavalla helppo päästä oikeiden omistajien jäljille, kun niissä on "kirjailtu parasta ennen päiväys".

Löytötavaroita ja -rahoja säilytetään poliisin hallussa kolme kuukautta. Poliisi järjestää huutokauppoja pari kertaa vuodessa ja noutamattomat löytökorut myydään siellä. Löytörahat puolestaan siirtyvät poliisin kassajärjestelmään, selvittää Pekka Kontkanen.

Lue seuraavaksi