1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Magneettimedia jatkaa juutalaiskirjoitteluaan

Poliisitutkinta ja syyteharkinta eivät ole hillinneet tavarataloketju Kärkkäisen Magneettimedia-lehden juutalaisia leimaavaa kirjoittelua. Lehden sähköinen versio julkaisi tiistaina sivuillaan uutta sisältöä, muun muassa viime vuosisadalla julkaistuja juutalaisia leimaavia kirjoituksia. Magneettimedian aiemmat juutalaiskirjoitukset odottavat valtakunnansyyttäjän ratkaisua syyteharkinnasta, joka valmistunee kuukauden kuluttua.

Kuva: Yle / Iina Kluukeri

Nettisivuilla on juutalaiskirjoitusten lisäksi myös aiheeseen liittyviä piirroksia ja videoleike.

Viime vuonna Magneettimedian nettiversion kirjoitukset poikivat kaksi rikosilmoitusta. Sekä yksityishenkilö että juutalaisseurakunnat jättivät aiheesta tutkintapyynnön. Poliisi sai hiljakkoin valmiiksi tutkimukset lehteä vastaan tehdyistä rikosilmoituksista, ja asia on siirtynyt jo valtakunnansyyttäjälle.

Poliisin tutkimusten mukaan ylivieskalaisen Magneettimedian nettilehden aiemmat juutalaiskirjoitukset saattavat olla lainvastaisia. Vielä kevään aikana syyttäjä päättää, onko asiassa aihetta nostaa syytettä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Muun muassa Juutalaisseurakuntien keskusneuvosto on pitänyt lehden kannanottoja rasistisina.

"Harvinainen oikeustapaus"

Valtakunnansyyttäjä Mika Ilmanin mukaan nyt mahdollisesti lehden nettisivuille ilmestyneitä uusia kirjoituksia ei oteta huomioon käsittelyssä olevien tapausten syyteharkinnassa.

- Jos joku epäilee uuden sisällön olevan lainvastaista, siitä on tehtävä erillinenrikosilmoitus ja poliisin esitutkinta. Tietenkin me voimme pyytää poliisia tutkimaan asiaa tai poliisi voi aloittaa tutkimukset oma-aloitteisesti. Joka tapauksessa asia etenee samassa järjestyksessä kuin syyteharkinnassa jo olevat tapaukset. Ensin esitutkinta, sen jälkeen syyteharkinta, Mika Ilman selvittää.

Jos joku epäilee uuden sisällön olevan lainvastaista, siitä on tehtävä erillinen rikosilmoitus ja poliisin esitutkinta.

Valtakunnasyyttäjä Mika Ilman

Syyteharkinta on aiempien tapausten osaltakin valtakunnansyyttäjän virastossa vasta alkutekijöissään. Mika Ilman lupaa syyttäjän kannanottoja aikaisintaan kuukauden kuluttua. Magneettimediaa koskeva syyteharkinta tehdään valtakunnansyyttäjän virastossa, koska kyse on sananvapauden tulkinnasta ja julkaisijan vastuusta.

- Tämä on nimenomaan lainsäätäjän tahto. Jos kyse olisi yksityisyyden loukkaamisesta, asian syyteharkinta olisi tapahtunut paikallisessa syyttäjävirastossa.

Mika Ilmanin mukaan joka tapauksessa kyse on harvinaisesta oikeustapauksesta.

- Oman värinsä siihen tuo nettikeskustelu ja julkaisijan vastuu siitä.