Espanjan puoluerahoitusskandaali saa yhä arvoituksellisempia käänteitä

Kansanpuolueen ex-talouspäällikkö väittää, etteivät lehdissä julkaistut tilitiedot ole aitoja. Hänen mukaansa kyse on hallituspuolueeseen kohdistuvasta salaliitosta.

Ulkomaat

Espanjan hallitusta huojuttava puoluerahoitusskandaali saa yhä arvoituksellisempia käänteitä. Hallitsevan kansanpuolueen entinen talouspäällikkö kiistää lehdistön julkaisemien tilimerkintöjen aitouden ja vihjaa, että paljastusten taustalla on salahanke Mariano Rajoyn hallitusta vastaan. Skandaalin takia Espanjassa on vaadittu laajalti pääministeri Rajoyn eroa.

Skandaali puhkesi, kun espanjalaislehdille vuodettiin käsintehtyjä tilimerkintöjä, joiden väitetään olevan kansanpuolueen salaisesta kirjanpidosta ja osoittavan, että laitonta puoluerahaa on jaettu lähes 20 vuotta. Merkintöjen perusteella kansanpuolueen johdolle, myös Mariano Rajoylle, on maksettu pimeitä palkkioita.

Skandaali on raivostuttanut säästöjen ja suurtyöttömyyden raskauttamat espanjalaiset puoluekannasta riippumatta. Oikeistohallituksen eroa vaaditaan kaduilla ja internetissä. Allekirjoitukset nettiadressiin ovat tosin alkaneet hiipua.

Rajoy on toistuvasti sanonut julkaistuja tietoja vääriksi. Tilimerkintöjen tekijäksi väitetään kansanpuolueen entistä talouspäällikköä, joka on syytteessä laittomasta varainhankinnasta, mutta hänkin kiistää nyt yksiselitteisesti merkintöjen aitouden.

- Tällaista tilikirjaa ei ole ollut olemassa. Merkinnät eivät ole käsialaani, vaan karkeaa manipulointia, ex-talouspäällikkö Luis Barcenas sanoi tv-kanavan haastattelussa.

Barcenasin mukaan kyseessä on salahanke kansanpuoluetta ja hallitusta vastaan.

- Väärennöksen tekijällä on ollut tietoa puolueen sisältä, hän uskoo.

Tilimerkinnät julkaissut El País-lehti, joka ei ole kertonut kuinka materiaali sille päätyi, luovutti tiistaina materiaalin viranomaisille. Kansanpuolue on uhannut oikeustoimilla.

- Jokainen, joka levittää asiassa valheellisia tietoja joutuu syytteeseen, puolue uhkaa.

Samalla puolue lupaa lisää läpinäkyvyyttä. Monen espanjalaisen on kuitenkin vaikea uskoa tätä, sillä moni kansanpuolueeseen kuuluva on syytteessä korruptiosta ja Rajoyn arvellaan suojelevan joitakuita.

Korruptiota on paljastunut Espanjassa viime aikoina hyvin paljon. Sosialisteillakin on omat skandaalinsa ja suurimpien puolueiden kannatus on laskenut. Siksi sosialistit eivät vaadi vaaleja, vaan haluavat vain erottaa Rajoyn ja valtiovarainministeri Cristobal Montoron. Montoron veroarmahduksella ex-talouspäällikkö Barcenas on lailistanut omia pimeitä miljooniaan.

Hallituskriisin uhka on jälleen nostanut Espanjan korkotasoa. Markkinoilla Rajoyn hallitusta pidetään takeena tarvittaville uudistuksille ja säästöille. Vasemmisto vastustaa niitä.