Suomalaistutkija: Masennuslääkkeitä käytetään väärin

Tutkimusten mukaan terapia auttaa esimerkiksi pelkotiloihin jonkin aikaa, mutta pelkkä masennuslääke ei lainkaan. Molempia yhdistelemällä päästään sen sijaan pitkäaikaiseen vaikutukseen.

Kotimaa

Masennuslääkkeet eivät itsessään paranna, eikä tuloksia synny pelkällä lääkkeiden ottamisella, sanoo neurotutkija Eero Castrén.

Sen sijaan masennuslääkkeet palauttavat tiettyjen aivoalueiden mahdollisuuden korjata virheellisiksi muodostuneita hermosoluyhteyksiä. Paraneminen edellyttää, että kytkennät ohjataan oikeanlaisiksi harjoittelun, kuntoutuksen tai terapian avulla, Castrén toteaa.

Kun aivojen muovautuvuus avataan uudelleen, voidaan päästä käsiksi tilanteisiin, joissa aivoissa syntyneet väärät kytkennät aiheuttavat ongelmia. Castrénin tutkimusryhmässä Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset osoittavat, että terapia auttaa esimerkiksi pelkotiloihin jonkin aikaa, mutta pelkkä masennuslääke ei lainkaan. Tutkimusten mukaan molempia yhdistelemällä päästään sen sijaan pitkäaikaiseen vaikutukseen.

Jos esimerkiksi ympäristö ja elämäntilanne pysyvät samoina, pelkkä lääkkeellä aikaansaatu aivojen valmius muutokseen ei vielä paranna oloa, tutkimukset paljastavat.