Keliaakikko: Gluteenittomuutta pidetään jo nyt diivailuna

Keliaakikoita huolestuttaa gluteenittoman ruokavalion nouseminen muotidieetiksi. Jo nyt sairauden todellisuutta epäillään, eikä buumi ainakaan helpota tilannetta.

Kotimaa
Haarukka lautasella.
Jyrki Lyytikkä/YLE

Keliaakikot ovat huolissaan gluteenittoman ruokavalion suosiosta laihdutuskeinona. Huolenaiheena on, että muotidieettinä gluteenittomasta ruokavaliosta on entistä vaikeampi saada luotettavaa tietoa.

- Kyllä se hämmennystä ilman muuta aiheuttaa. Tietysti keliaakikollekin saattaa nämä laihduttajille annetut ohjeet aiheuttaa sekaannusta, että aina ei ole selkeää, että mihin uskoa. Entistä tarkempi vaan pitää olla, sanoo Mikkelin Keliakiayhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Willberg.

Willbergilla on jo nyt kokemusta siitä, ettei keliakiaa pidetä oikeana sairautena vaan pelkkänä diivailuna. Jos gluteenittomuus yleistyy, ongelma pahenee.

- Keliaakikko joutuu entistä tarkemmin perustelemaan, että miksi haluaa saada nimenomaan gluteenitonta ja miksi sen on oltava ihan puhdas tuote, että se ei ole mikään sekatuote.

Gluteenittomuus on kallis dieetti

Willbergilla on kokemusta siitä, miten kaupassa gluteenittomien tuotteiden hyllyt ovat jääneet tyhjiksi kun tuotteet ovat käyneet kaupaksi muillekin kuin keliakiaa sairastaville. Myynnin ja tuotannon lisääntyminen voisi kuitenkin toisaalta poikia myös entistä laajemman tuotevalikoiman.

- Jos se johtaisi siihen niin se olisi hyvä, ja ennen kaikkea jos niiden hinnat vielä vähän putoaisivat kysynnän kasvaessa, Willberg toivoo.

Gluteeniton ruokavalio on sen verran arvokas dieetti, että ne, joilla keliakia on todettu asianmukaisesti saavat ruokavalionsa takia jopa tukea Kelalta. Keliakiakorvaus on 23,60 euroa kuukaudessa.

Älä kokeile gluteenittomuutta vatsavaivoihin omin päin

Vatsavaivoihinsa gluteenittomasta dieetistä apua hakevia Willberg varoittaa lähtemästä kokeilemaan omin päin.

- Se haittaa keliakia-sairauden diagnosointia, jos onkin kyse siitä. Se muuttaa suoliston nukkapeitettä niin, että vaivan aiheuttajan jäljille voi olla vaikea päästä.