1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotkalaisvaltuutetun kiihotustuomio säilyy ennallaan

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Freddy van Wonterghem oli kirjoittanut kesällä 2011 verkossa muslimeja solvaavan kirjoituksen. Hovioikeus pitää voimassa käräjäoikeuden määräämän sakkorangaistuksen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kotimaan uutiset
Freddy van Wonterghem.
Freddy van Wonterghem.Yle

Kouvolan hovioikeus pitää voimassa kotkalaisen kaupunginvaltuutetun Freddy van Wonterghemin tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun van Wonterghemin viime maaliskuussa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 420 euron päiväsakkoihin.

Van Wonterghem oli kesällä 2011 kirjoittanut Uuden Suomen verkkosivujen keskustelupalstalle muslimeja solvaavan kirjoituksen. Kirjoitus oli kommentti uutiseen, joka kertoi muslimitytön saamasta raipparangaistuksesta.

Van Wonterghem on kiistänyt syyllisyytensä muun muassa sillä perusteella, että hän on ulkomaalaistaustainen, eikä voinut ymmärtää, että kirjoitus olisi ollut panetteleva tai solvaava.

Hovioikeus on kiinnittänyt päätöksessään huomiota siihen, että van Wonterghem oli tekohetkellä asunut Suomessa lähes 40 vuotta. Hovioikeus katsoo, ettei hänen tekstissään ollut sellaista tulkinnanvaraisuutta, joka viittaisi siihen, ettei hän olisi ymmärtänyt tekstinsä solvaavan muslimeja. Näin ollen hovioikeus pitää tekoa tahallisena.

Van Wonterghem aikoo hakea asiassa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Wonterghem ei itse koe loukanneensa muslimeja kirjoituksellaan ja kokee, että hänen sananvapauttaan on rajoitettu.

Lue seuraavaksi