Oppositiojohtaja ammuttiin Tunisiassa

Tunisiassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään oppositiojohtaja Chokri Belaidin surman vuoksi. Toistaiseksi ei tiedetä, kuka on islamistihallituksen arvostelijana tunnetun Belaidin surman takana.

Ulkomaat
Belaid puhuu mikrofoniin.
Lakimies ja ihmisoikeusaktivisti Chokri Belaid puhui asianajajien tapaamisessa Tunisissa 29. joulukuuta 2010.Fethi Belaid / AFP / Lehtikuva

Tunisiassa on ammuttu oppositiojohtaja Chokri Belaid, joka on arvostellut maltillisten islamistien johtamaa hallitusta sekä radikaalien muslimien väkivaltaa.

Vasemmistolaista demokraattisten patrioottien puoluetta johtanut Belaid ammuttiin, kun hän oli lähdössä kotoaan pääkaupungissa Tunisissa.

Surmaajasta tai surman syystä ei toistaiseksi ole tietoa. Belaidin perhe syyttää hallitsevan maltillisen islamistipuolueen Ennahdan johtajaa Rached Ghannouchia. Ghannouchi kiistää syytöksen ja tuomitsee murhan. Hänen mukaansa murhaajat haluavat verenvuodatusta Tunisiassa, mutta eivät tule onnistumaan.

Pääministeri Hamadi Jebali on tuominnut iskun terrorismina ei vain Belaidia vaan koko Tunisiaa vastaan. Hän lupaa, että murhaaja pyritään saamaan kiinni kaikin mahdollsiin keinoin. Presidentti Moncef Marzouki keskeyttää murhan takia vierailunsa Ranskassa sekä peruu torstaiksi suunnitellun Egyptin-vierailun. Euroopan parlamentissa Strasbourgissa puhumassa ollut Marzouki sanoi Belaidin murhaa vastenmieliseksi. Marzoukin mukaan hän tunsi Belaidin hyvin ja tämä oli hänen ystävänsä.

Myös Ranska on tuominnut Belaidin murhan. Presidentti François Hollande kuvasi Belaidina rohkeaksi ihmisoikeuksien puolustajaksi.

Tuhannet osoittavat mieltä

Belaidin surma on saanut mielenosoittajat kaduille useissa kaupungeissa. Tunisissa ainakin tuhat mielenosoittajaa on kokoontunut sisäministeriön edustalle ja huutanut Ennahdan vastaisia iskulauseita.

Useissa kaupungeissa on hyökätty Ennahdan toimistoja vastaan, kertovat Radio Mosaique ja Radio Shems FM.

Tuhansien mielenosoittajen kerrotaan kokoontuneenSidi Bouzidiin, josta Tunisian kahden vuoden takainen kansannousu sai alkunsa. Mielenosoittajat ovat polttaneet renkaita ja heitelleet poliisia kivillä. Poliisi ampui kyynelkaasulla noin 200 mielenosoittajaa, jotka yrittivät tunkeutua poliisiasemalle, uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja sanoo. Myös armeija on tullut rauhoittamaan väkijoukkoa.

Tappouhkauksia jo aiemmin

Belaid tunnettiin Tunisian johdon ja erityisesti Ennahda-puolueen arvostelijana. Hän syytti viranomaisia siitä, etteivät nämä ole tarpeeksi pyrkineet kitkemään äärivanhoillisten islamistien väkivaltaisuuksia. Kohteeksi ovat joutuneet muun muassa teatterit ja näyttelyt, joita heidän islamintulkintansa ei hyväksy.

Perheenjäsenten mukaan Belaid sai säännöllisesti tappouhkauksia, viimeksi tiistaina. Hän ei kuitenkaan suostunut rajoittamaan poliittista toimintaansa.

Viime viikonloppuna radikaalit keskeyttivät Belaidin johtaman mielenosoituksen Pohjois-Tunisiassa.

Arabikeväänä tunnetut kansannousut arabimaissa saivat alkunsa Tunisiasta toissa talvena. Tunisian itsevaltaisesti johtanut Zine el-Abidine Ben Ali syrjäytettiin ja maassa järjestettiin vaalit, jotka Ennahda voitti.

Maa kamppailee kuitenkin edelleen yhteiskunnallisten ja uskonnollisten jännitteiden sekä väkivaltaisuuksien kanssa. Useat oppositiopuolueet ja ammattiliitot ovat syyttäneet islamistien tukijoita iskuista niitä vastaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus