Rantojen rakentamispaineet kasvavat kasvukeskusten liepeillä

Ihmiset haluavat rantojen tuntumaan asumaan entistä hanakammin, kertoo kokenut kaavoittaja. Kaikki eivät kuitenkaan sulata sitä, että rannat rakennettaisiin täyteen.

Kotimaa
Rakennus järvenrannassa talvimaisemassa
Marjut Suomi / Yle

Tampereen seudullakin monille rannoille aiotaan kaavoittaa asuntoja tai rakennettuja kulkureittejä. Rantojen kokonaan tukkoon rakentaminen ei käy päinsä, mutta monessa kohdassa käyttötarkoituksen muutoskin herättää kiistoja.

Nokian tämän vuoden kaavoitusohjelmaan on nostettu Viinikanniemen muutos asuinalueeksi ja camping-alueen siirto monen kilometrin päähän Riihilahteen.

Alueen yrittäjä Jukka Miettinen on ymmärrettävästi huolissaan elinkeinonsa puolesta. Viinikanniemi on tärkeä paitsi matkailijoille, myös nokialaisille.

- Tämä alue on ollut kaikkien nokialaisten käytössä. Täällä ihmiset ulkoilevat, käyvät kesällä ja talvella, kiertelevät koiran kanssa, Miettinen antaa muutamia esimerkkejä alueen nykyisestä hyödyntämisestä.

Miten kävisi turistirahoille?

Kaupunki saisi ehkä Viinikanniemen myötä lisää veronmaksukykyisiä asukkaita, mutta kautta Euroopan tunnetun Viinikanniemen tuomat turistirahat saattaisivat hyytyä. Ja nokialaisilla olisi yksi rantakävelyalue vähemmän.

- Aika hullulta tuntuvat tällaiset ajatukset. Jos on kauhea tonttipula, miksi ei kaavoiteta Riihilahteen. Kaupunki varmasti itsekin tietää, että ei sieltä kukaan osta, mutta luulevatko, että sinne matkailijoita saadaan, kun ei sinne asukkaitakaan saada?

Asemakaavasta päättää aikanaan asukkaiden vaaleissa valitsema kaupunginvaltuusto.

Rannat vetävät asiakkaita

Uusien asuintonttien löytäminen on tunnetusti vaikeaa. Tampereen seudun väkiluku kasvaa koko ajan. Rakentamispaineet kohdistuvat väistämättä myös rannoille, toteaa Tampereen seudun seutuarkkitehti Aulikki Graf.

- Ilman muuta lisääntyy; rannat ovat kiinnostavia ja sinne halutaan asumaan. Kun useissa perheissä on useampia autoja, sieltä päästään kouluun, työhön ja ostoksille. Oikeastaan 1990-luvulta lähtien rannoille haluaminen on lisääntynyt, sanoo pitkään kaavoittajana työskennellyt Aulikki Graf.

Toisaalta rantaan pääsyn helpottaminenkin voi kääntyä ongelmaksi.

Tampereella 1 200 henkilöä allekirjoitti adressin Kaupin rannan säilyttämisen puolesta. Sen mukaan rakennettua ja valaistua ulkoilureittiä metsäalueen rantaan ei tarvita, vaan nykyinen luonnostaan syntynyt polku riittää.