1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tennilä: Vasemmiston asenne nähdään hallituksen puolivälitarkastelussa

Vasemmistoliiton veteraanipoliitikko Esko-Juhani Tennilä pitää tulevaa valtiontalouden välitarkastelua vasemmiston tärkeänä koetinkivenä. Tennilä valitti uuden runokirjansa esittelytilaisuudessa, että vasemmistoliitto osallistuu hallitustyöhön vain silloin, kun odotettavissa on leikkauksia.

Esko-Juhani Tennilä.

Esko-Juhani Tennilä ei ole koskaan ollut hallituksessa viihtyvää tyyppiä - vuosien aikana hänet on niin monta kertaa erotettu ryhmästään, kun leikkaukset eivät ole miellyttäneet.

Hänen juuri ilmestynyt kirjansa on runomuotoon kirjoitettu sikermä tunnelmiakuvia vuosien varrelta.

Hänen huolensa on tietysti vasemmiston nykytila. Tennilä ihmettelee, miten on mahdollista, että perussuomalaiset saavat tutkimusten mukaan vasemmistoliittoa ja melkein demareitakin suuremman kannatuksen työväestön parissa. Vasemmiston on hänen mielestään ryhdistäydyttävä viimeistään buydjettikehyksistä päätettäessä tänä keväänä.

- Se kova paikka vasemmistolle tulee näissä kevään tarkistusneuvotteluissa. Valtiovarainministeriö ja Katainenhan ujuttivat  hallitusohjelmaan sen lauseen, että jos velka ei lähde pienenemään, niin sitten leikataan lisää. Ja nyt se tilanne tulee ja siinä minusta näkyy viimeistään minkälaisin asentein tämä vasemmisto nyt aikoo eteenpäin kulkea, sanoo Tennilä.

Vasemmistoliiton hallituskokemuksista hänellä ei todellakaan ole hyvää kuvaa.

- Aina, kun on tarvittu leikkaajia, niin vasemmistoliitto on kutsuttu ruotuun. Sitten, kun on parempi tilanne, niin ei oteta missään tapauksessa. Tämä on se kohtalo vähän ollut tässä viime aikoina.