Kela: Terveyspalveluihin hintasääntely – potilaille miljoonien säästöt

Esimerkiksi yksityislääkärien vastaanottokäyntien maksuista voitaisiin säästää jopa 20 miljoonaa, jos palveluille laitettaisiin hintakatto nykyisen keskiarvon kohdalle, Kela laskee. Palveluiden hinnoissa on suuria alueellisia eroja.

Kotimaa
Lääkäri ovella pyytämässä potilasta sisään.
Yle Lahti

Kelan tutkijat ovat selvittäneet yksityisten terveyspalvelumarkkinoiden toimivuutta tarkkailemalla palveluista perittäviä hintoja. Niissä on suuriakin alueellisia eroja.

– Terveyspalvelujen suuret hintaerot asettavat potilaat eriarvoiseen asemaan, sanoo tutkija Ulla Tuominen. Esimerkiksi olkanivelen ultraäänitutkimuksen hinnat vaihtelivat 60 eurosta 200 euroon.

Terveyspalvelujen suuret hintaerot asettavat potilaat eriarvoiseen asemaan

Ulla Tuominen

Kela esittää yhtenä mahdollisena korjaustoimenpiteenä palveluille laitettavan hintakaton. Esmerkiksi otetaan yksityislääkärien vastaanottokäynneistä perimät maksut. Kela korvasi niitä viime vuonna noin 230 miljoonalla eurolla, mikä on reilu kolmannes kaikista korvatuista palveluista.

- Jos vastaanottokäynnin enimmäishinnaksi asetettaisiin käyntien keskimääräinen hinta ja kaikki lääkärit veloittaisivat sen, potilaille koituva vuotuinen säästö olisi noin 6 miljoonaa euroa, arvioi johtava tutkija Timo Maljanen.

- Säästöt olisivat jopa 20 miljoonaa euroa, jos edullisilla alueilla, kuten Pirkanmaalla, kilpailu jatkossakin pitäisi hinnat alhaisella tasolla palkkioille asetetuista enimmäishinnoista huolimatta.

Sääntelystä hyötyisivät potilaat etenkin pääkaupunkiseudulla ja Oulussa, joissa yksityislääkärien vastaanottokäynneistä perimät palkkiot ovat koholla. Se, että hinnat ovat koholla suurissa asuinkeskittymissä, voi tosin kertoa markkinoiden toimivuuden lisäksi asiakkaiden prioriteeteista.

- Asiakkaiden hintatietous ei ole välttämättä kovin hyvä. Hoitopaikka valitaan usein muilla perusteilla kuin hintavertailun avulla, Timo Maljanen sanoo.

Kela listaa hintakatolle useita puoltavia perusteluita: potilaat säästäisivät, palvelujen laatu saattaisi parantua ja sairaanhoitokorvauksia voitaisiin korottaa ilman pelkoa siitä, että korotus valuu hintoihin.

Potilas voi tarkkailla hintoja nyt myös itse Kelan ylläpitämällä terveyspalvelujen hintavertailusivulla (siirryt toiseen palveluun).

Johtava tutkija Timo Maljanen sanoo Kelan ulostulon asiassa olevan keskustelunavaus. Lääkärien perimät palkkiot nousevat, mutta nyyisessä taloustilanteessa Kelan korvauksiin ei ole odotettavissa vastaavia korvauksia. Maljasen mukaan vaarana on, että korvaukset menettävät tällä tavalla merkitystään.