Suomeen saadaan ensimmäinen leijuntaputki - "Siinä menevät aistit shokkiin"

Pyhtäälle nousee ensi kesäksi Suomen ensimmäinen leijuntaputki. Lentämisen ja vapaapudotuksen makuun pääsevät niin laskuvarjohyppääjät kuin amatööritkin. "Fööniä" kokeilleen Marie Skavö-Sinisalon mukaan ensin tulee kauhun tunne, sitten wau-elämys.

urheilu
kaksi miestä kieppuu ilmassa tuulitunnelissa.
Kuvakaappaus Aerodiun tuulitunneli-videosta. Aerodiu, Ltd

Pyhtäälle valmistuu ensi kesänä Suomen ensimmäinen leijuntaputki. Sirius Sport Resortin myynti- ja markkinointijohtaja Marie Skavö-Sinisalo on kokeillut tuulitunnelissa lentämistä kahteen otteeseen.

- Se on aisteille ensiksi aikamoinen shokki: hyvänen aika, todellakin lennän. Ilmavirta tulee vähän samaan tapaan kuin laittaisi pään ulos moottoritiellä ikkunasta. Harrastajat sanovatkin sitä tuttavallisesti fööniksi, Skavö-Sinisalo kertoo.

Tuulitunneli toimii neljän moottorin voimin, jotka työntävät ilmaa ylhäältä alaspäin suppiloon, josta ilma nousee lentoputkeen ja kannattelee lentäjää.

Lentämisessä on tärkeää oppia rentoutumaan ja seuraamaan ohjaajaa. Haalareissa on kahvat, joista ohjaaja pitää lentämisharjoituksen aikana kiinni.

Ilmavirta tulee vähän samaan tapaan kuin laittaisi pään ulos moottoritiellä ikkunasta.

Marie Skavö-Sinisalo

- Lentäminen on hauskaa ja vauhdikasta sitten, kun ymmärtää, että kehoa pystyy ohjaamaan pienillä liikkeillä. Sitten tulee wau-elämys, ja se on aika koukuttavaa, Marie Skavö-Sinisalo kertoo.

- Ensimmäisen minuutin jälkeen ajattelin, ettei tämä ole minun juttuni ollenkaan, mutta nyt vain odotan, että tunneli tulisi valmiiksi ja pääsisin taas lentämään.

Leijuminen ei vaadi urheilijataustaa

Tuulitunneleissa varsinkin laskuvarjohyppääjät pääsevät harjoittelemaan lentämistä. Tähän asti heidän on pitänyt matkata lentoharjoituksiin esimerkiksi Keski-Eurooppaan.

- Yksi minuutti leijuntaputkessa vastaa yhtä laskuvarjohyppyä, Skavö-Sinisalo kertoo.

Skavö-Sinisalo lupaa, että laji soveltuu laskuvarjohyppääjien lisäksi myös aloittelijoille. Leijuntaa pääsevät kokeilemaan kaikki perusterveet yli 5-vuotiaat. Harrastus ei vaadi urheilijataustaa tai varsinkaan aiempaa lentämiskokemusta.

- En hyppäisi lentokoneesta alas mistään hinnasta, mutta tunneliin olen uskaltautunut kahteen otteeseen, Skavö-Sinisalo kertoo.

Surffausta sisällä

Leijuntaputken lisäksi Sirius Sport Resortiin tulee sisäsurffausrata, jossa voi harjoitella surffausta vinhasti virtaavan vesipatjan päällä. Aloittelijat harjoittelevat aluksi vatsalaudalla, joka on perinteistä surffilautaa leveämpi. Tämän jälkeen surffausta voi kokeilla seisaaltaan pidemmällä ja kapeammalla laudalla.

- Sisäsurffaus on siitä hauska urheilulaji, että sitä on hauska sekä katsoa että tehdä.

Tässä vaiheessa Sirius Sport Resortin rakennustyöt ovat täydessä käynnissä ja valmista pitäisi olla ensi kesänä. Työntekijöiden rekrytointi on alkanut, ja tarkoituksena on palkata aluksi noin 30 työntekijää.

- Tällä hetkellä etsimme keittiöalan ammattilaisia. Mielellään haemme työntekijöitä täältä paikkakunnalta, jos heitä löytyy, koska he ovat sitoutuneita tähän paikkakuntaan, eivätkä heti muuta pois, Skavö-Sinisalo sanoo.

Sirius Sport Resortiin tulee leijuntaputken ja sisäsurffausradan lisäksi ravintola, samppanjabaari, myymälä ja kokoustiloja. Leijuntaputki on herättänyt kiinnostusta jo tässä vaiheessa.

- Soittoja on tullut lähes päivittäin, että milloin voi ostaa aikoja. Varausjärjestelmää ollaan tekemässä ja se tullee nettiin maaliskuussa, Skavö-Sinisalo arvioi.