Aivotärähdys voi päättää kiekkoilijan uran - joustokaukalo ei yksin riitä ratkaisuksi

Peräti kahdeksan Oulun Kärppien pelaajaa on kärsinyt päävammoista tällä kaudella. Puolustaja Ville Mäntymaa on poissa kaukalosta jo toistamiseen. Sitä, koska hän voi jälleen palata kentälle, ei tiedä kukaan.

urheilu
Ville Mäntymaa makaa jäällä loukkaantuneena
Ville Mäntymaa sai kauden ensimmäisen päävammansa Pelicansia vastaan lokakuussa. Toipuminen kesti toista kuukautta. Yle

Jääkiekon SM-liigan Oulun Kärppien pelaajista peräti kahdeksan on kärsinyt päähän sattuneesta vammasta tällä kaudella.

27-vuotiaalle puolustajalle Ville Mäntymaalle päävammoja on ollut uralla jo neljä, joista tällä kaudella on tapahtunut kaksi. Viimeisimmän tärskyn jälkeen mies on ollut poissa luistimilta jo kolmen viikon ajan. Peliuran jatko on vielä toistaiseksi hämärän peitossa.

- Ajatukset on vähän sekaisin. Niitä on yritetty tässä koota. Ei tämä mikään helppo tilanne ole. Ei auta kun katsoa päivä kerrallaan, mikä olo on. Kärsivällisyyttä vaaditaan, kertoo Mäntymaa.

Päävammoja ei tilastoida

Päävammojen määrää ei ole tilastoitu SM-liigassa, mutta niiden määrä kuitenkin puhuttaa kiekkoväkeä. Päävammat otetaan nyt aiempaa vakavammin, sillä pelaaja määrätään jokaisen tärskyn jälkeen lepoon, joka voi kestää pitkäänkin.

Apuun on suunniteltu joustokaukaloita, joiden hankkimista liigaan on perustettu valmistelemaan erityinen työryhmä. Mäntymaa toivoisi uudenlaisia kaukaloita käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Kaukaloon on hirveä hinku, mutta oma terveys pitää laittaa etusijalle.

Ville Mäntymaa

- Tuommoisessa asiassa ei kannata alkaa kitsastella, Mäntymaa korostaa.

Vaikka joustokaukaloista olisi hyötyä, päävammoista kuitenkin 60 prosenttia sattuu tilanteissa, jossa ei olla kaukalon laitaa vasten.

- Avojäällä on tapahtunut useita pahempia tällejä, Kärppien lääkäri Jukka Tikanto kertoo.

Hän haluaisikin laajempaa keskustelua pelaajien välisestä kunnioituksesta kaukalossa.

- Kannattaisi heittää pallo pelaajille, koska suurin juttuhan tämä on nimenomaan heidän kannaltaan, Tikanto pohtii.

Aravirta: Kovempaa kurinpitoa

Meillä on liigassa tiettyjä pelaajia, jotka ovat koko uransa pelanneet sääntöjen rajamailla.

Hannu Aravirta

Pelaajien keskinäisen kunnioituksen parantamiseksi yksi ratkaisu voisivat olla tiukemmat rangaistukset, Kärppien päävalmentaja Aravirta vaatii.

- Jos menet kolmantena taklaamaan, jos taklaat kyynärpäällä, joka on irti vartalosta tai siten jostain pimeästä kulmasta ihan tahallisesti, niin näihin pitäisi ottaa kovempi kanta kurinpidossa. Päävamma voi olla ratkaisevia koko loppuelämän kannalta ja siksi kannatan kovempia ratkaisuja, Aravirta perustelee.

Kokenut valmentaja Hannu Aravirta kiinnittää huomiota tiettyjen liigapelaajien vaaralliseen pelitapaan.

- Meillä on liigassa tiettyjä pelaajia, jotka ovat koko uransa pelanneet sääntöjen rajamailla ja heille täytyy näyttää se, missä raja menee.

Mäntymaan viikkoja kestänyt kuntoutus jatkuu edelleen. Paluusta kaukaloon ei ole vielä keskusteltu.

- Ei nyt kärsi enää iskuja ottaa. Kaukaloon on hirveä hinku, mutta oma terveys pitää laittaa etusijalle, pohtii Mäntymaa, jonka kohdalla peliuran jatkuminen on vielä hämärän peitossa.