1. yle.fi
  2. Uutiset

Panta valvoo kotona ja kaupassa

Viime vuodesta lähtien totaalikieltäytyjiä on tuomittu vankilan sijaan valvontarangaistuksiin. Totaalikieltäytyjä ei halua mennä armeijaan eikä siviilipalvelukseen. Elmo Kalvas elää sähköisesti valvotussa arestissa jalassaan elektroninen panta. Hän elää viranomaisten laatimien kaksiviikkoisaikataulujen rytmissä ja on aina tavoitettavissa.

Kotimaan uutiset
Valvontarangaistusta kärsivää valvotaan sähköisellä jalkapannalla.
Totaalikieltäytyjä Elmo Kalvas kärsii valvontarangaistustaan sähköinen panta jalassaan.Isto Janhunen / Yle

Suomessa noin 50 miestä joka vuosi kieltäytyy asepalveluksesta ja siviilipalveluksesta. Yksi heistä on Elmo Kalvas, joka kärsii parhaillaan rangaistustaan totaalikieltäytymisestä. Vankilan sijaan hän elää valvontapanta nilkassaan viranomaisten määrittämää elämää.

- Heräilen aamulla kellonsoittoon ja hoidan normaalit aamutoimet. Jos aikatauluni mukaan ulos pitää lähteä kymmeneltä, niin se todellakin tarkoittaa 10.00. En tee omia päätöksiä vaan aikataulut on tehty kahdeksi viikoksi eteenpäin, Kalvas kertoo.

Mä menetän vapauttani ehkä enemmän psykologisella tavalla.

Elmo Kalvas

Valvontarangaistus kestää puoli vuotta ja sinä aikana kaikki kaupassa käynnistä pyykkäämiseen on aikataulutettu. Myös sallitut paikat ja reitit on tarkkaan määritetty.

- Koti, työpaikka yliopistolla, tietty kauppa missä saan käydä. Ystäviä en pääse näkemään juurikaan, enkä toiselle paikkakunnalle tapaamaan sukulaisia. Sosiaaliset suhteet ovat siis kovilla.

Aina tavoitettavissa

Valvontarangaistusta on vaikea verrata asepalvelukseen tai vankilaan, Kalvas sanoo.

- Mä menetän vapauttani ehkä enemmän psykologisella tavalla. Olen puoliksi itse oman rangaistukseni valvoja.

Jalkapanta on yhteydessä valvottavan kotona olevaan laitteeseen, joka ilmoittaa viranomaisille, onko henkilö kotona.

- Minut on aina mahdollista puhalluttaa tai pistää huumetestiin, muhun voidaan ottaa yhteyttä puhelimitse ja mulla on aina velvollisuus vastata. Tukiryhmän kanssa pitää sopia tapaamisia, joihin on mentävä, kuvailee Kalvas .

Elmo Kalvas ei valinnut asepalvelusta eikä siviilipalvelusta, koska hänen mielestään ajatus on vanhanaikainen.

- Asepalvelus on iso osa suomalaista kulttuuria ja miehen tehtävä, josta ei saisi luistaa. Mutta yhteiskunta ja elämä muuttuu, ei ole "ikuista suomalaisuutta". Täytyykö meillä yhä nykyään olla näin?

Totaalikieltäytyjien rangaistuksia kritisoidaan liian löysiksi. Elmo Kalvaksen mielestä arvostelijat on aivopesty ajattelemaan tietyllä tavalla.

- Ne tyypit voisi tulla itse kokeilemaan tätä rangaistusta. Nykyinen systeemi on arvostelijoiden muokattavissa.

Lue seuraavaksi