1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mainosmerkit ja -taulut

Kauppiaat uhmaavat Hämeenkadun mainoskieltoa

Tampereen Hämeenkadulla ei saa enää käyttää kadulle sijoitettavia mainostelineitä. Silti kadulta löytyy edelleen esimerkiksi kymmeniä A-mallisia kylttejä.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle

A-mainoskylteistä on taitettu Tampereella peistä. Kiistaan saatiin ratkaisu, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi nimenomaan yrittäjien A-mainoskylttikiellosta tekemät valitukset.

A-mainoskielto koskee osin myös Hämeenkadun poikkikatuja. Hämeenkadulta laskien kymmenen metrin matka tulee jättää mainoksista vapaaksi alueeksi. Tällä halutaan kaupungin mukaan estää se, ettei mainostelineitä kasaannu risteyksiin.

Mainoskielto ei ole ainakaan toistaiseksi tavoittanut kaikkia yrittäjiä, sillä mainoksia riittää sekä Hämeenkadulla että poikkikaduilla.

A-kyltistä on hyötyä

Timanttiset-kultasepänliikkeen myymälävastaava Sari Majaniemi sanoo, että tietoa kiellon voimaanastumisesta ei ole tullut yrittäjille asti.

Ihan omatoimisesti olemme asiasta lukeneet uutisista.

Sari Majaniemi

- Ihan omatoimisesti olemme asiasta lukeneet uutisista.

Kylttiään liike ei ole toistaiseksi poistanut. Majaniemen mukaan liike odottaa asiasta virallista tiedotetta. Sen jälkeen mainos otetaan sisälle.

Sari Majaniemi sanoo, että kyltistä on yritykselle hyötyä. Ihmiset huomaavat mainoksesta hyvin muun muassa erikoistarjoukset. Se kertoo myös, että liike on auki. 

Tällä hetkellä Hämeenkadulla voi korttelin matkalla bongata kymmenkunta mainoskylttiä. Majaniemen mukaan määrä on vähemmän kuin vielä hetki sitten.

Yhtenäinen päätös, yhtenäinen käytäntö

Ravintola Tillikan vuoroesimies Jarmo Pajunen sanoo toisaalta ymmärtävänsä kylttien poiston, sillä kyltti voi olla liikunnallinen este. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että kylttien poiston pitää koskea kaikkia.

Myös Pajunen sanoo, ettei ravintola ole saanut asiasta virallista tiedotetta, vaan siitä on luettu lehdestä. Kun yhtenäinen päätös tulee myös yrittäjien tietoon, sen jälkeen voidaan toimia yhdenmukaisesti, lupaa Pajunen.

Kaupunki ei odota kauaa

Tampereen kaupunki on seurannut harmistuneena sitä, että kielto ei tunnu Hämeenkadun yrittäjiin purevan. Kaupungin mukaan heidän olisi jo pitänyt saada tietoa asiasta.

Rakennustarkastaja Eija Muttonen-Mattilan mukaan ilmoittamisvelvollisuus kiellon astumisesta voimaan on Tammerkosken yrittäjillä, jotka veivät asian oikeuteen.

Kaupunki aikoo puuttua asiaan jo kevään aikana. Ensin kaupungilta lähtee informaatiota yrittäjille. Jos kehotus ei pure, voidaan asettaa uhkasakko.

Eija Muttonen-Mattila korostaa, että asia yritetään saada läpi hyvällä.

- Uskon, että asia selviää puhumalla. Ei ole kenenkään etu, että asiaa lähdetään pitkittämään, Muttonen-Mattila sanoo.

Mitä sanovat jalankulkijat?

Tuomiokirkonkadulla Tampereella kävellyt Jaana Korhonen sanoo, etteivät mainoskyltit haittaa leveällä kadulla.

Kapeilla kaduilla joskus tuntuu, että mainokset tulevat pitkälle jalkakäytävälle, silloin ei tahdo ohi mahtua.

Jaana Korhonen

- Kapeilla kaduilla joskus tuntuu, että mainokset tulevat pitkälle jalkakäytävälle, silloin ei tahdo ohi mahtua.

Myös Lea Virta myöntää, että mainoksista voi olla toisinaan harmia.

- Näkö ei ole paras mahdollinen, joten niihin saattaa törmätä, mutta ei niin pahasti. Ehdottomasti olisi parempi, jos niitä ei olisi. Kyllä ne ovat varmasti näkövammaisten, pyöräilijöiden ja kävelijöidenkin tiellä, Virta pohtii.

Mainosten poistamisen toivotaan myös rauhoittavan Hämeenkadun ilmettä.