Kouvolan tappajatalitintit olivat mustasukkaisia

Talitiaiset ovat tappaneet viikon aikana parikymmentä urpiaista Kouvolan Tuohikotissa. Luontotutkija Urpo Koponen pitää talitiaisten väkivallan syynä mustasukkaisuutta ruokintapaikasta.

luonto
Talitiainen katselee koivun kolosta.
Raine Martikainen

Kouvolan Tuohikotista on löytynyt viikon aikana parikymmentä talitiaisten tappamaa urpiaista, kertoo Kouvolan Sanomat. Luontotutkija Urpo Koponen uskoo, että väkivallan taustalla on mustasukkaisuus ruokintapaikasta.

- Talitiaiset kokevat urpiaiset kilpailijoiksi ja haluavat häätää ne voimakkaampana lintuna nokkimalla pois, Urpo Koponen sanoo.

Tavallisesti urpiainen ei viihdy ruokintapaikoilla, vaan se syö pääasiassa koivujen silmuja eli urpuja, joista lintu on saanut nimensäkin. Koposen mukaan urpiaisia on tänä vuonna näkynyt ruokintapaikoilla poikkeuksellisen paljon.

- Kun urpiaisparvia on paljon, ne hamstraavat paljon ravintoa, jota talitiaiset ovat tottuneet pitämään omanaan. Tämä on talitiaiselle uusi tilanne, Koponen sanoo.

"Hyökkäykset eivät ole yleisiä"

Koponen ei pidä talitiaisten hyökkäyksiä kyseiselle lintulajille tyypillisenä käytöksenä.

- Se ei missään tapauksessa ole yleistä. Talitiainen on yleensä pärjännyt varsin sopuisasti muiden lintujen kanssa, mutta sillä on luonteessa aggressiivisuutta pienempiä lintuja kohtaan. Se haluaa vähän omia paikkoja, Koponen kertoo.

Talitiaiset kokevat urpiaiset kilpailijoiksi ja haluavat häätää ne nokkimalla pois.

Urpo Koponen

Pieni koko on yksi syy siihen, miksi urpiainen joutui talitiaisen uhriksi.

- Urpiainen on todella pieni lintu, eikä sillä ole paljon mahdollisuuksia talitiaisen kanssa, Urpo Koponen kertoo.

Luontotutkija Urpo Koponen vakuuttaa, että ihmisten ei tarvitse pelätä talitiaisia.

- Olen rengastanut paljon lintuja ja ottanut talitiaisia ja sinitiaisia kiinni suoraan pöntöiltä. Ei siellä koskaan ole mitään uhkaa ollut. Pöllön pesällä pitää silmät suojata, mutta ei sentään tintin pesällä, Koponen sanoo.

Pöllöjä ja tikkoja esiintynyt paljon

Urpiaisen lisäksi tänä talvena on näkynyt myös paljon myös pöllöjä ja tikkoja. Koponen kertoo nähneensä perinteisten eteläisten pöllölajien, kuten huuhkajan, viirupöllön, lehtopöllön ja varpuspöllön lisäksi myös tunturipöllön, lapinpöllön ja useita hiiripöllöjä, jotka ovat pohjoisen lajeja.

- En ole nähnyt pitkään aikaan nähnyt näin paljon eri pöllölajeja. Ne ovat tulleet tänne ilmeisesti paremman ravinnon toiveissa. Ne syövät etupäässä myyriä.

Myös tikkojen määrä on kasvanut. Harmaapäätikka on tullut uutena lajina Kaakkois-Suomeen viimeisten kymmenen vuoden aikana.