Rovaniemeä uhkaavat vahingonkorvaukset

Yle Lapin saamien tietojen mukaan epäselvyydet Rovaniemen kaupungin hankinnoissa ovat johtamassa vahingonkorvauksiin. Rautakauppojen kilpailutuksen voittanut K-Rauta vaatii Rovaniemen kaupungilta vahingonkorvausta, koska K-Raudan mukaan kaupunki jatkoi kilpailutuksen vastaisesti hankintoja toisesta yrityksestä.

kilpailuttaminen
Rovaniemen kaupungintalo.
Rovaniemen kaupungintalo.Tanja Männistö / Yle

Yle Lapin saamien tietojen mukaan Rovaniemen kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantaina salaisesti ja päätti tarjota K-Raudalle vahingonkorvausta 18 000 euroa neuvottelun pohjaksi. Kaupunginhallitus on velvoittanut kaupunginjohtoa selvittämään hankintojen epäselvyydet.

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ei halua kommentoida tietoja Yle Lapille vetoamalla asian keskeneräisyyteen. Myös kaupungin lakimies Pekka Lemmetty kieltäytyi kommentoimasta asiaa. Yle Lapin tavoittamat kaupunginhallituksen jäsenet pelkäävät, että tuleva vahingonkorvaus ei tule jäämään viimeiseksi.

Kilpailutusta kilpailutuksen perään

Rovaniemen kaupunki on saanut arvostelua yrittäjiltä epäselvästä hankintakäytännöstään, ja kilpailutusten sekavuudesta. Kilpailutuksissa mukana olleen rovaniemeläisen yrittäjän mukaan varsinaisten kilpailutusten lisäksi kaupungilla on ollut tapana kilpailuttaa puitesopimuksen saamat yhtiöt vielä kerran, pelkkä hinta kriteerinä.

Yrittäjän mukaan näin on keinotekoisesti saatu urakoiden hinnat alas ja budjetti näyttämään pienemmältä kuin alkuperäisen kilpailutuksen jälkeen on näyttänyt.

Edelleen yrittäjän mukaan perusteettomien kilpailutusten takia urakoista ulosjääneet yritykset ovat jääneet nuolemaan näppejään ja reklamointiin ei ole tohdittu lähteä.

- On pelätty, että seurauksena olisi töiden loppuminen. Tilanne on kuitenkin viime aikoina hieman parantunut.

Uusi kaupunginhallitus vedenjakajalla

Asia koetaan erityisen herkäksi ja kaupunginhallituksen jäsenet eivät tohdi lausua asiasta julkisesti mitään. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa ei-julkisena ja hallituksen jäsenet kieltäytyvät haastattelusta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sakari Trög ei suostunut kommentoimaan Yle Lapin tietoja mutta syytti tiedon vuotanutta tahoa salassapitovelvollisuuden rikkomisesta.

Tiedot vahingonkorvausvaatimuksesta ja hankintojen epäselvyyksistä vahvisti Yle Lapille neljä luottamushenkilöä. He haluavat pysyä nimettöminä.

Yle Lapin tavoittamien kaupunginhallituksen jäsenten mukaan hankintatoimen tilannetta halutaan nyt korjata muun muassa valvontaa lisäämällä ja selkiyttämällä käytäntöjä.

Korjaus 18.05: Toisin kuin alkuperäisessä uutisessa kerrottiin asia ei koske Rovaniemen kaupungin hankintapäällikköä. Näin sanoo Rovaniemen kaupungin lakimies Pekka Lemmetty.