Kesällä pitäisi lomailla vähintään kolme viikkoa putkeen

Kuinka pitkän loman ihminen tarvitsee? Riippuu vähän paikasta ja loman tarkoituksesta, tuumaa kadunmies. Työterveyslääkäri suosittelee loman pituudeksi vähintään kolmea viikkoa.

terveys
Hiekkaranta
YLE / Raine Martikainen

Vaikka kesälomaan on vielä matkaa, loma kuitenkin siintää mielessä. On aika esittää kesälomatoiveet työnantajalle. Moni joutuu tuumaamaan myös, ottaako loman yhtenä pötkönä vai ripotteleeko sen osiin.

Työterveyslääkäri muistuttaa, että loman pituus suhteessa virkistymiseen ja rentoutumiseen on hyvin yksilöllistä.

- Joillekin sopii se, että on muutamia päiviä lomaa, ja se jo heitä virkistää. Yleensä katsotaan, että lomia pitäisi olla useampia kuin yksi. Loman virkistävän vaikutuksen katsotaan jatkuvan kuukausi loman jälkeen, joten lomiakin on hyvä jaksotella, sanoo Tampereen työterveyden johtava lääkäri Mauri Jussila.

Toki myös loman pituudella on merkitystä.

Loman virkistävän vaikutuksen katsotaan jatkuvan kuukausi loman jälkeen.

Mauri Jussila

- Loman olisi hyvä olla ehkä kolmisen viikkoa, koska silloin ainakin keskimmäisellä viikolla voi päästä irti työstä ja siihen liittyvistä murheista, Jussila määrittelee pidemmän lomajakson vähimmäispituuden.

- Sitten ehkä yksi, kaksi viikkoa talvella, Jussila vielä jatkaa.

Kolme kuukautta Afrikassa, viikko Kanarialla

Tamperelaisille kadunmiehille ja -naisille tehty pikakysely osoittaa, että loman pituus on yksilökohtainen asia.

- Se vähän riippuu, onko koululainen vai töissä. Veikkaisin, että viikosta kahteen aina silloin tällöin, tuumaa eräs haastateltava.

- Riippuu vähän paikasta ja loman tarkoituksesta. Jos lähtee tutkimaan syvempiä maisemia Afrikkaan, voi olla, että riittää kolme kuukautta. Jos lähtee ihan juopottelulomalle Kanarialle, voi olla, että kahdessa viikossa tulee valmista.

Kesä vai talvi parempi?

Kaksi viikkoa voi olla jo joillakin työpaikoilla hyvä saavutus yhtenäiselle lomajaksolle, mutta mielellään lomaa pitäisi olla ainakin kuukauden verran, arvio yksi jututettavista.

Kyllä kesä on parempi, mutta kyllä talvellakin tarvitsee lomaa.

Tuntematon tamperelainen

- Vanhemmiten vähän enemmän ja nuorempana ehkä vähän vähemmän lomaa, mutta se riippuu myös ajasta. Talvella pitäisi olla vähän rennompaa. Olosuhteet huomioon ottaen kyllä viisi viikkoa on sellainen aika minimi.

Haastateltavat olivat yleisesti sitä mieltä, että loman voi pätkiä, mutta vain jos työntekijä sitä itse haluaa. Fyysisesti raskasta työtä tekevät olisivat heidän mielestään oikeutettuja myös pidempiin lomiin.

Mutta mikä on paras loma-aika?

- Kyllä kesä on parempi, mutta kyllä talvellakin tarvitsee lomaa. Tuo on niin hemmetin hankala sanoa, sillä kesällä pääsääntöisesti jaksaa paremmin tehdä töitä. Siinä mielessä voisi kyllä talvi olla parempi loma-ajaksi.