Päivähoito on yksinäisen koiran pelastus

Hyvinkäälle on avattu koirien päiväkoti. Vastaavia hoitoloita on Uudellamalla ennestään muutama ja koko maassa yhteensä alle kymmenen. Ainakin tuoreella yrittäjällä riittää uskoa palveluntarpeeseen.

koira
Lupu-koira tuli päivähoitoon, jotta emäntä pääsee rauhassa omille asioilleen.
Yle

Esimerkiksi hyvinkääläinen Helena Blom tuo koiransa Lupun päivähoitoon, jotta pääsee rauhassa omille asioilleen. Kahdeksanvuotias labradorinnoutajan ja whippetin sekoitus ei viihdy yksin kotona ja osoittaa sen äänekkäällä haukullaan.

- Se yksinolon harjoittelu on jäänyt vähemmälle, koska koira on minulla yleensä aina mukana. Talvella sitä ei kuitenkaan voi jättää kaupan ovenpieleen tai autoon kun on niin kylmä. Kotona se haukkuu ja naapurit eivät ole siitä kovin innoissaan, Helena Blom muotoilee.

Koirapäiväkodin perustaja Mia Koliseva näkee Lupun kaltaisissa koirissa markkinaraon.

- Juuri tällaisille koirille päivähoito sopii kaikkein parhaiten. Jos koira tuhoaa paikkoja tai haukkuu yksinollessaan, eli kaipaa seuraa, niin päiväkoti on oikea ratkaisu ongelmaan.

Eläinrakkaus houkutteli koira-alalle

Kolisevalla on pitkä kokemus koirista sekä niiden omistajana että kasvattajana. Koiranpennuista luopuminen oli kuitenkin liian raskasta, joten kasvatustyö sai jäädä. Samoin taakse jäivät tukkumyyntityöt, kun eläinrakkaus vei mennessään.

- Tämä on ollut minun haaveeni jo 20 vuoden ajan. Ei sitten oikein jäänyt muita vaihtoehtoja kuin heittäytyä alalle kun entisen työni ohessa en voinut ottaa esimerkiksi trimmausasiakkaita niin paljon kuin olisin halunnut, Koliseva kuvailee.

Yrittäjä uskoo koirapäiväkotipalveluiden kysynnän kasvuun sinkkutalouksien ja koirien määrän kasvaessa. Hoitokoirien päiväohjelmaan kuuluu muun muassa ulkoilua ja leikkiä sekä mahdollisia lisäpalveluita koiranomistajien toiveiden mukaan. Ainakin Lupu on viihtynyt koirapäiväkodissa hyvin.

- Ensin se vähän aristeli tietenkin, mutta kun sen antoi rauhassa tutustua paikkoihin niin kyllä se siitä sitten rentoutui ja oikein hyvin on mennyt, Koliseva kehuu.