1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kemin Lumilinnassa soi sireeni

Kemin lumilinnassa harjoiteltiin keskiviikkona pelastautumista tulipalon varalta. Linnan tähän saakka suurimmassa pelastusharjoituksessa kiinnitettiin huomiota muun muassa yleisön poistumisturvallisuuteen.

Kuva: Yle / Risto Koskinen

Pelastuslaitoksen palopäällikkö Jyri Keränen kertoo, että harjoituksessa kartoitettiin lumilinnan poistumisturvallisuutta ja tarkkailtiin erityisesti työntekijöiden toimintaa. Keräsen mukaan evakuointi voi tulla tarpeen esimerkiksi tulipalon sattuessa.

- Voisi ajatella, ettei tulipaloa sattuisi lumilinnassa, mutta muun muassa sähkölaitteet ovat riski. Myös savun leviäminen on otettava huomioon. Tällaisessä harjoituksessa saadaan miettiä erilaisia toimintamalleja, Keränen sanoo.

Pelastettavina harjoituksessa oli muun muassa Ammattiopisto Lappian opiskelijoita. Myös LumiLinnassa harjoituksen aikana vierailleet asiakkaat osallistuivat evakuointiin.

Rovaniemeltä saapuneet Antti ja Maiju Riikola olivat tyytyväisiä pelastajien toimintaan. Erityisesti linnan henkilökunnan toiminta sai kiitoksia.

- Evakuointi sujui tosi hyvin. Useampi ihminen oli ohjaamassa ja kertomassa minne pitää mennä. Henkilökunta oli tosi asiallinen ja kielitaitoinen. Kävivät ulkonakin kysymässä että miten jaksellaan, kaksikko kiittelee.

Kehittämistä pohdittiin palautetilaisuudessa

Varsinaisen harjoituksen jälkeen osallistujat pitivät palautetilaisuuden, jossa käytiin läpi harjoituksen kulkua ja mahdollisia kehityskohteita.

Harjoituksen tavoitteena oli LumiLinnan laajan evakuointiharjoituksen ohella saada mallinnettu harjoitus toteutettavaksi laajemminkin Lapin matkailualueilla, ja yhtenäistää alan toimintatapoja. Lisäksi tavoitteena on alan yritysten, viranomaisten, järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyön lisääminen poikkeustilanteissa.