1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Harvinainen alkuluku löytyi - yli 17 miljoonaa merkkiä pitkä

Tutkijat ovat löytäneet uuden Mersennen alkuluvun. Harvinainen alkulukujen erikoistapaus on yli 17 miljoonaa merkkiä pitkä ja sitä on jahdattu vuosia.

tiede

Luvussa on yli 17 miljoonaa merkkiä, mutta lyhennetyssä muodossaan luku on 257885161-1. Mersenne-alkuluvut ovat hyvin harvinaisia, nyt löydetty luku on vasta 48. laatuaan (siirryt toiseen palveluun). Edeltävä luku löydettiin vuonna 2009.

Mersenne-alkuluvut ovat alkulukujen erikoistapauksia. Ne ovat muotoa 2n-1, missä n itsessään on alkuluku.

Five hundred eighty one domilliamillianongenquattuormilliacenquattuornonagintilliard...

Uusin Mersennen alkuluku englanniksi

Uusi luku löytyi asialle omistautuneiden GIMPS-projektin (Great Internet Mersenne Prime Search) avulla. Siinä tuhansien vapaaehtoisten tietokoneet toimivat verkon kautta suurena laskimena. Projektiin voi liittyä halutessaan täällä (siirryt toiseen palveluun).

Jo 17 vuotta käynnissä ollut GIMPS-projekti on löytänyt kaikkiaan 14 Mersenne-alkulukua.

Normaalisti alkuluvut esitetään lyhennetyssä muodossaan, mutta myös tosiharrastajia on ajateltu ja luku laitettu sellaisenaan tarjolle nettiin. Sen voi hakea mm. täältä (siirryt toiseen palveluun), ja html-tiedostolla on kokoa 24 Mb.

Tulokkaasta on versioitu myös englanninkielinen lukusana, joka alkaa "five hundred eighty one domilliamillianongenquattuormilliacenquattuornonagintilliard...". Koko lukusanan voi halutessaan hakea täältä (siirryt toiseen palveluun), mutta on hyvä huomata, että html-tiedostolla on kokoa 430 Mb.

Suomessa uudesta alkuluvusta kertoi ensin Digitoday.

Lue seuraavaksi