Kyläavustajalle on kysyntää

Kyläavustajatoiminta laajenee Uudellamaalla. Raaseporissa on jo useampia kyläavustajia ja heitä on tulossa myös Helsinkiin. Kyläyhdistykset voivat palkata pitkäaikaistyöttömiä avustajiksi Ely-keskuksen tuella.

kyläyhdistykset
Kyläavustaja kunnostaa ikkunanpokia Igor-museon takahuoneessa.

Inkoolainen Lars Dinel on toiminut Degerbyn kyläavustajana joulukuun alusta lähtien. Tähän mennessä tehtäväkirjo on ollut jo varsin laaja, vaikka ihan mitä tahansa avustaja ei saakaan tehdä.

- Olen maalannut seiniä, käynyt asioilla, leikannut pensaita, sellaisia pieniä hommia. Minähän en saa tehdä mitään luvanvaraisia töitä, enkä kiivetä esimerkiksi katolle tai käyttää silppuria, Dinel selostaa työnkuvaansa.

Jos aikaa asiakkailta jää, Dinel tekee yleishyödyllisiä töitä kyläyhdistyksen hyväksi.

"Aivan ihanaa, kun on mies paikalla!"

Degerbyn kyläyhdistys ylläpitää kyläkonttoria ja sen pihapiirissä toimivaa Igor-museota. Kyläyhdistyksen sihteeri Lena Selén on silminnähden innoissaan kyläavustajasta.

- Sehän on aivan ihanaa, kun täällä on mies paikalla! Koko tämä talo elää ihan toisella tavalla, kun täällä on elämää. Meillä on tarkoitus uusia museon näyttely tässä kevään aikana kyläavustajan kanssa, Selén kertoo.

Kyläavustajan peruspalkan maksaa Ely-keskus. Asiakkailta peritään lisäksi pieni maksu, joka kartuttaa sekä kyläavustajan että kyläyhdistyksen kukkaroa. Degerbyn kyläavustajan pesti kestää vuoden, mutta sekä avustaja että yhdistys toivovat jo jatkoa työsuhteelle.

- Kyllä minä uskoisin, että jossakin määrin voisimme jatkaa tämän vuoden jälkeenkin, mutta katsotaan, mitä keksimme, Selén sanoo.

- Kun on ollut työtön niin tämä työnteko on mukavampaa kun saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja liikkua eikä istua neljän seinän sisällä, Dinel lisää.