Kelan psykoterapiatuki ei riitä - vaikemmin mielenterveysongelmaiset syrjäytyvät arjesta

Kellokosken sairaalan ylilääkäri Leila Sailas katsoo, että Kelan psykoterapiatuen lisäksi tarvitaan muunlaistakin hoitoa. Sailaksen mukaan rahaa tulisi suunnata kaikkein huonoimmin voivien auttamiseen.

Kotimaa

Kelan psykoterapiatuki ei riitä avuksi vakavista mielenterveysongelmista kärsiville. HUSin Kellokosken sairaalan ylilääkäri Leila Sailaksen mielestä rahaa tulisi käyttää ensi sijassa vakavien mielenterveysongelmien hoitoon.

- Kannattaa erottaa todella vaikea psykiatrinen sairastaminen ja sellainen mielenterveyden häiriö, jossa Kelan psykoterapia on hyödyksi. Kelan psykoterapia on hyödyllistä, mutta me tarvitsemme myös muunlaista hoitoa ja minä käyttäisin rahat mieluummin kaikkein huonoimmin voivien auttamiseen, ylilääkäri Sailas sanoi Yle Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

Sailaksen mukaan psykiatrisessa avohoidossa asiat ovat paremmin kuin aiemmin, mutta kehitettävää riittää vielä.

- Meillä on isoja puutteita vaikeimmin sairaiden kohdalla. Heille ei löydy asianmukaisia asuntoja, me syrjäytämme heidät normaalista arjesta, slummiutamme heidät ja siirrämme ikään kuin sen sairaalan avohoitoon, Sailas muistuttaa.

Vaikka avohoitoa korostetaan julkisessa keskustelussa, harva kuitenkaan haluaa mielenterveyskuntoutujan naapuriinsa. Siitä osoituksena ovat muun muassa kiistat kuntoutusyksiköiden sijainnista. Sailas muistuttaakin, että kuka tahansa meistä saattaa olla jonain päivänä mielenterveyskuntoutuja.

- Mielenterveys ei ole mediaseksikästä etenkään silloin, kun puhumme vaikeista mielenterveyden häiriöistä. Kelan psykoterapiakorvauksista puhuminen on paljon mediaseksikkäämpää, koska se koskettaa meitä lähempää.

- Meillä on kaikilla lähipiirissä ihmisiä, jotka tarvitsisivat Kelan kuntoutusterapiaa, emmekä halua, että he joutuisivat maksamaan 30 euroa, johon heillä välttämättä ole varaa. Mutta me kieltäydymme näkemästä sitä väestönosaa, joka elää kansaneläkkeen perusosalla köyhyydessä ja kurjuudessa. Me kieltäydymme edes ottamasta heitä naapuriin asumaan. Sitten me huudamme, että tulisi jostain joku viranomainen, sanoo Sailas.