yle.fi-etusivu

Oulussa viritellään kaupunkiviljelykulttuuria

Suomen eteläosissa kaupunkiviljely on jo arkipäivää, kun sissiviljelystä on siirrytty jo kaupungin osoittamiin viljelymaihin kaupunkialueella. Uudenlainen kaupunkiympäristön hyödyntäminen on leviämässä pohjoiseenkin.

Oulu
Kaupunkiviljelyä
Yle

Etelä-Suomessa kaupunkiviljely alkaa olla jo arkipäivää. Pohjoiseen ilmiö on vasta hiljalleen rantautumassa.

- En tiedä onko yksittäistapauksia joidenkin taloyhtiöiden pihalla, mutta en ole törmännyt mihinkään suurempiin alueisiin. Ihana ajatushan olisi, että saisimme kaupunkikuvaa viherrettyä tätäkin kautta, Kantri Oulun projektipäällikkö Rita Porkka haaveilee.

Sissiviljelystä osoitetuille joutomaille

Kaupunkiviljelyn yhteydessä puhutaan usein sissiviljelystä, jossa käyttämättömänä ollut maa-alue on vallattu viljelykäyttöön.

Tästä on edetty jo pidemmällekin ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla säkki- tai kaupunkiviljelijät ovat hyvissä puheväleissä kaupungin päättäjien kanssa ja kaupunki on jopa osoittanut viljelijöille käyttöön joutomaita, Porkka kertoo.

- He saavat alueita käyttöönsä, kun alueella ei tapahdu mitään ja siirtävät sievästi säkkinsä pois, jos niin tarvitaan.

Ouluun ollaan myös perustamassa ympäristöjärjestö Dodon toimipistettä. Järjestö on tullut tunnetuksi esimerkiksi sissiviljelyalueiden ja kaupunkiviljelyalueiden kehittämisestä Etelä-Suomessa.