"Musiikin pitäisi olla elämää"

Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja vaihtuu elokuussa. Muusikoiden mukaan nykyinen johtaja Atso Almila ja tuleva johtaja hollantilainen Jurjen Hempel ovat hyvin erilaiset persoonat. Uusia tuulia odottavat innolla niin Hempel kuin muusikotkin.

kulttuuri
Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja (1.8.2013 alkaen) Jurjen Hempel
Sakari Partanen / Yle

Joensuun kaupunginorkesterissa valmistaudutaan muutokseen. Orkesterin taiteelliseksi johtajaksi astuu elokuussa hollantilainen Jurjen Hempel. Hempel on kaupunginorkesterin historian toinen ulkomaalainen johtaja.

- Olen työskennellyt Kuopiossa muutaman kerran. Tapasin Atso Almilan ja pidimme toisistamme sekä työskentelystä yhdessä. Oli fantastinen yllätys, kun minut kutsuttiin taiteelliseksi johtajaksi. Se on kunnia ja nautin siitä hyvin paljon, Hempel kertoo.

Uusi persoona muuttaa tapoja

Muusikoille taiteellisen johtajan vaihtuminen on myös iso muutos. Jurjen Hempelin ja nykyisen taiteellisen johtajan Atso Almilan persoonat ovat hyvin erilaisia.

Haluan tehdä musiikkia ja nauttia elämästäni perheeni ja orkesterini kanssa. Silloin olen onnellinen mies.

Jurjen Hempel

- Atso on enemmän tällainen veijarityyppi ja Jurjenin kanssa on erilailla hauskaa ja mukavaa. Vitsejä ei putoile niin tiheään ja ne ovat erilaisia, lyömäsoittimien äänenjohtaja Hannu Porkka kuvailee johtajien eroja.

- Se, mitä Jurjen tietenkin tuo meille, on tuulahdus Keski-Euroopasta. Hän on työskennellyt paljon Euroopassa ja muuallakin maailmalla. Tämä tuo meille uutta perspektiiviä, 1. konserttimestari Hannaliisa Pitkäpaasi sanoo.

Rajoja rikotaan jatkossakin

Joensuun kaupunginorkesteri on tunnettu eri musiikkityylien yhdistelemisestä ja rajojen rikkomisista. Uusi taiteellinen johtaja aikoo jatkaa samoilla linjoilla.

- Olen kapellimestari, jolla on laaja näkemys. Jos teet Händlen oopperaa, Mozartia, tai jotain, mikä on enemmän rock- tai pop-tyylistä, sillä ei ole väliä. Musiikin pitäisi olla elämää. Se on tärkeintä, Hempel toteaa.

"Musiikki on suurin lahja"

Jurjel Hempel on hyvin vaikuttunut siitä, millainen orkesteri Joensuussa on. Hänen mukaansa joensuulaisten pitäisi olla ylpeitä orkesteristaan ja tehdä töitä sen säilyttämiseksi.

- Tulen maasta, jossa politikot ovat tehneet uskomattomia leikkauksia taiteeseen. Orkestereita on kadonnut yksi toisensa jälkeen. Tilanne on erittäin vaikea. Sitten tulen kaupunkiin, josta en ollut aikaisemmin edes kuullut ja huomaan, että täällä on erittäin hyvä orkesteri. Ja tarkoitan todella hyvä, Hempel sanoo.

- Musiikki on yksi suurimmista lahjoista. Siihen ei voi koskea ja konsertin loputtua se on poissa. Se on kuitenkin epätavallista ja uskomattoman kaunista ja se rikastaa elämää, Hempel jatkaa.

Jurjen Hempel kertoo unelmakseen nauttia elämästä, jossa musiikilla on suuri merkitys.

- Haluan tehdä musiikkia ja nauttia elämästäni perheeni ja orkesterini kanssa. Silloin olen onnellinen mies. Seuraavan kolmen vuoden ajan Joensuu on iso osa tätä unelmaa.