Kalastuspolitiikan uudistus sai parlamentin tuen

Uudistuksen tarkoitus on suojella uhanalaisia kalakantoja ja lopettaa ei-toivottujen kalojen hylkääminen takaisin mereen. Liikakalastus on supistanut kalakantoja 40 prosenttia.

Ulkomaat

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään keskiviikkona laajan kalastuspolitiikan uudistuspaketin täysistunnossaan Strasbourgissa. Uudistus edellyttää vielä jäsenmaiden hyväksyntää, mutta tarkoitus on saada uudet linjaukset voimaan jo ensi vuonna.

Uudistuksesta toivotaan loppua liikakalastukselle, joka on supistanut kalakantoja liki 40 prosenttia viimeisen 15 vuoden aikana. Ehdotuksen mukaan jäsenmaat eivät saisi vuodesta 2015 eteenpäin enää asettaa kiintiöitä, jotka verottavat kalakantoja kestämättömästi.

Kiintiöt jaetaan jatkossa monivuotisten suunnitelmien perusteella, jotka nojaavat tieteelliseen tutkimustietoon kalakantojen kestävyydestä.

Toinen merkittävä uudistus on kieltää ei-toivottujen kalojen heittäminen takaisin mereen. Jopa neljäsosa saaliista heitetään nykyisin takaisin mereen, mikä on heikentänyt kalakantoja entisestään. Jatkossa koko saalis pitäisi tuoda maihin.

Tarkoitus on saada kalakannat elpymään vuoteen 2020 mennessä, jolloin kalastuskiintiöitä päästäisiin jälleen kasvattamaan ja kalastuselinkeino uuteen kasvuun.

Uudistus on saanut kiitosta ympäristöväeltä. Greenpeacen mukaan se on iso harppaus pois kestämättömästä liikakalastuksesta. Parlamentin vihreät pitivät äänestystä historiallisena.

Parlamentilla ei ole aiemmin ollut valtaa unionin kalastuspolitiikkaan.

Lähteet: AP, Yle Uutiset