Sipilä ja Soini kättelivät - sopivat puhemieserimielisyydet

- Joutsenlahti asetettiin tässä huonoon valoon, ja siitä haluamme sanoutua irti, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi Ylen A-studiossa. Keskustan eduskuntaryhmä asetti maanantaina kansanedustaja Mari Kiviniemen varapuhemies Anssi Joutsenlahden (ps.) vastaehdokkaaksi varapuhemiesvaalissa.

politiikka
Juha Sipilä ja Timo Soini vierailevat A-studiossa.
Juha Sipilä ja Timo Soini vierailivat A-studiossa keskiviikkona.Yle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sopivat Ylen A-studiossa keskiviikkona varapuhemiesvaaliin liittyvät erimielisyydet.

Keskustan eduskuntaryhmä yritti maanantaina nostaa eduskunnan varapuhemiehistöön entisen pääministerin Mari Kiviniemen ja haastaa perussuomalaisten Anssi Joutsenlahden. Perinteisesti puhemiehistön paikat on jaettu kolmen suurimman puolueen kesken.

Soini vieritti syyn "Joutsenlahden jahdista" eritoten vihreille.

- Ei tämä ollut alun perin keskustan operaatio. Joutsenlahden jahti lähti vihreistä ja levisi siitä eteenpäin. Puolestani asia on nyt loppuunkäsitelty, mutta tuntuu joskus siltä, että on perussuomalainen millä paikalla tahansa, hän on vapaata riistaa.

Sipilä katsoo, ettei äänestämisen ei pitäisi olla eduskunnassa niin iso kysymys.

- Ei ole kyse muusta kuin selkeästä äänestyksestä. Siitä olen samaa mieltä, että Joutsenlahti asetettiin tässä huonoon valoon, ja siitä haluamme sanoutua irti.

"Keskusta tarjosi vaihtoehdon"

Sipilän mukaan keskusta tarjosi äänestyksessä vaihtoehdon.

- Eduskunnassa ja sen ulkopuolellakin oli kitinää siitä, että puhemiehistössä pitäisi olla nainen. Demokratialle ja eduskunnan arvovallalle on paljon vaarallisempaa, jos esimerkiksi äänestetään tyhjää.

Soinin mukaan keskustalle tuskin olisi riiittänyt se, että perussuomalaiset olisi tarjonnut varapuhemieheksi naista.

Sipilä sanoo keskustan kunnioittavan äänestyksen lopputulosta.

- Nyt on äänestetty ja pulinat pois. Lupaan Timollekin, että ensi vuonna emme tämmöistä järjestä. Puolestamme tämä on loppuunkäsitelty asia.

Soini ja Sipilä kättelivät lopuksi sen merkiksi, että asia on nyt loppuunkäsitelty.