Hovioikeus: WinCapita-päätekijälle viisi vuotta vankeutta

Suomen historian suurimmaksi sijoitushuijaukseksi kuvailtu WinCapita-juttu joutui poliisitutkintaan runsas neljä vuotta sitten. Hovioikeus antoi päätöksensä tänään torstaina ja kovensi Kailajärven tuomiota.

Kotimaa
Hannu Kailajärvi
Hannu Kailajärven kuuleminen alkoi Vantaan käräjäoikeudessa torstaina.Yle

Helsingin hovioikeus on tuominnut sijoitusklubi WinCapitan johtohahmon Hannu Kailajärven viiden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Kailajärven entinen naisystävä tuomittiin vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen avunannosta törkeään petokseen ja rahankeräysrikokseen.

Hovioikeuden mukaan Kailajärvi on toiminut täysin suunnitelmallisesti ja tarkoituksellisesti erehdyttäessään tuhansia henkilöitä ja aiheuttaessaan heille vahinkoa. Hänet määrättiin vangittavaksi heti.

Kailajärven tuomiosta lyhennetään hänen joulukuusta 2008 joulukuuhun 2009 istumansa vuosi ja viisi päivää vankeutta.

Keskusrikospoliisi on tavoittanut Kailajärven ja hänet on viety vankilaan.

Hovioikeuden mukaan eri tahoille on kertynyt rikoksesta hyötyä yli 57 miljoonaa euroa.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden määräämän runsaan kuuden miljoonan menettämisseuraamuksen Kailajärvelle. Kailajärven ex-naisystävän osalta hovioikeus korotti määrää 159 000 euroon, kun käräjäoikeuden mukaan valtiolle menetettävää rikoshyötyä oli 67 000 euroa.

Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus on tuominnut Kailajärven rangaistukseen myös klubin toiminnassa tehdystä rahankeräysrikoksesta. Tuomion mukaan tällä oli kerätty tuhansilta ihmisiltä rahaa noin 93 miljoonaa euroa vuosien 2006-2008 aikana.

WinCapita-juttu joutui poliisitutkintaan runsas neljä vuotta sitten. WinCapitaa on kuvailtu Suomen historian suurimmaksi sijoitushuijaukseksi, pyramidipeliksi.

Helsingin hovioikeus aloitti rikosjutun käsittelyn viime vuoden lokakuussa. Vuotta aiemmin Vantaan käräjäoikeus tuomitsi WinCapitan päätekijän Hannu Kailajärven maksimirangaistukseen eli neljäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä petoksesta. Kailajärven entinen naisystävä sai yhden vuoden ehdollisen vankeustuomion avunannosta törkeään petokseen.