Tutkimus: Lihavuus voi johtaa D-vitamiinin puutokseen

Tulosten perusteella kymmenen prosentin nousu painoindeksissä liittyy noin neljän prosentin pudotukseen D-vitamiinitasoissa.

terveys
D-vitamiinia apteekin hyllyssä.
Yle

Liikakilot ovat monella tapaa haitaksi terveydelle. Nyt niiden on osoitettu myös pienentävän D-vitamiinin pitoisuuksia. Rasvakudos varastoi itseensä D-vitamiinia, joten mitä enemmän rasvaa kehossa on, sitä vähemmän D-vitamiinia elimistössä kiertää, tuore tutkimus vahvistaa.

D-vitamiinin vähyys ja lihavuus on yhdistetty toisiinsa aiemminkin, mutta tätä ennen tutkijat eivät ole tienneet kumpi tulee ensin. Nyt julkaistussa tutkimuksessa asiaan saatiin vastaus hyödyntämällä 42 000 henkilöltä kerättyjä geenitietoja lihavuudelle ja D-vitamiinin vähyydelle altistavista geenimuodoista. Tulokset varmistettiin toisessa aineistossa, joka koostui yli 120 000 henkilön geenitiedoista.

Tulosten perusteella kymmenen prosentin nousu painoindeksissä liittyy noin neljän prosentin pudotukseen D-vitamiinitasoissa. Näin ollen kehossa käytettävissä olevan D-vitamiinin määrä laskee sitä mukaa kun painoindeksi suurenee.

D-vitamiinin puutos ei vaikuttanut henkilön painonkehitykseen, joten on epätodennäköistä, että D-vitamiinin lisääminen auttaisi painonhallinnassa, tutkijat kirjoittavat. On kuitenkin mahdollista, että osa lihavuuteen liitetyistä terveyshaitoista johtuu D-vitamiinin vähyydestä. Tämän vuoksi ylipainoisten kannattaisi pitää erityistä huolta D-vitamiinin saannistaan.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -tiedejulkaisussa.

Lähteet: Duodecim