1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egyptin naisia raiskataan mielenosoituksissa

Egyptissä naisten seksuaalinen häirintä mielenosoituksissa on saanut viime viikkoina entistä rajumpia muotoja. Ihmisoikeusjärjestöt näkevät joukkoahdistelun taustalla poliittisia motiiveja. Amnesty international ja YK:n ihmisoikeusvaltuutettu ovat vaatineet Egyptin johtoa puuttumaan väkivaltaan naisia kohtaan.

Egyptiläisnainen piteli Tahrir-aukiolla käsissään kuvia, joissa poliisit pahoinpitelevät seksuaalista väkivaltaa vastustaneeseen protestiin osallistuneita naisia. Kuva on helmikuulta 2013. Kuva: Abir Abdullah / EPA

Naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää Egyptissä selitetään usein köyhyyden oireena. Miehet ahdistuksissaan kopeloivat naisia koska heillä ei ole varaa avioitua.

Mutta köyhyys ei yksinään selitä viime viikkojen tapahtumia. Mielenosoituksissa on nähty aalto ennennäkemättömän väkivaltaisia seksuaalisia hyökkäyksiä nimenomaan naisprotestoijia kohtaan.

- Naisprotestoijiin kohdistuvat hyökkäykset ovat vain osa islamistihallinnon systeemaattista yritystä hiljentää poliittinen oppositio, sanoo kairolaisen ihmisoikeusjärjestö ActEgyptin perustaja Fathy Farid.

Järjestö raportoi tammikuussa pelkästään Kairon Tahrir-aukiolta kolmisenkymmentä tapausta, joissa jokaisessa suuri miesjoukko valitsi uhrikseen yhden naisprotestoijan. Ryhmän turvin naiset raiskattiin sormilla tai kepeillä.

- Naiset ovat helppo väline levittää pelkoa, harventaa opposition rivejä. Puolet mielenosoittajista on yleensä naisia, sanoo Farid.

Faridin mukaan hyökkäykset ovat joko suunniteltuja tai vähintään tulos islamistihallinnon jatkuvasta opposition mustamaalaamisesta jumalattomina Egyptin tuholaisina vailla ihmisarvoa, jotka ansaitsevat rangaistuksen. Kansalaiset ovat ottaneet oikeuden omiin käsiinsä.

- Näissä joukkoraiskaustapauksissa miehet hyökkäävät ja jäävät itsevarmoina paikoilleen toisiaan kehumaan, sanoo Farid.

Raiskaajat eivät joudu syytteeseen. Poliisi tukee islamistihallintoa, joka on taannut sille käytännöllisesti katsoen syytevapauden entisen diktaattorin aikana tehdyistä ihmisoikeusrikkomuksista.

Poliisi on todistanut olevansa valmis katsomaan häirintätapauksia läpi sormien. Varsinkin kun oikeutta vaatii myös poliisin uudistamista kiihkeästi vaativa, aukioilla mellakoiva uudistusmielisen opposition jäsen.

**Yle Uutiset
**Aleksi Kalliomäki, Kairo