Saasteiden vaivaama Kiina ottaa käyttöön EU:n polttoainestandardin

Kiinalaisautoihin on luvassa enää polttoainetta, jonka rikkipitoisuus on EU:nkin edellyttämällä tasolla. Siirtymäaika on kuitenkin pitkä.

Ulkomaat

Kiina on määrännyt tiukkoja rajoituksia autojen polttoaineille vähentääkseen ilmansaasteita, jotka ovat viime aikoina koetelleet Kiinan suurkaupunkeja tavallistakin pahemmin. Nopeaa helpotusta ei silti ole luvassa, sillä määräykset tulevat täysin voimaan vasta viiden vuoden päästä.

Kiinan hallituksen päätöksestä bensiinissä ja dieselissä ei saa vuoden 2017 jälkeen olla rikkiä kuin enintään viidennes nykyisestä määrästä eli korkeintaan 10 milligrammaa kilossa. EU:ssa vastaava määräys tuli voimaan vuoden 2009 alusta.

Pääkaupungissa Pekingissä päätöstä on jo alettu soveltaa, mutta muualle on annettu siirtymäaikaa, kertoo valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

Kiinan automarkkinat ovat jo maailman suurimmat

Tammikuussa Pekingiä ja suurta osaa Pohjois-Kiinaa peitti useita päiviä ja kahteen otteeseen paksu saastepilvi, jonka takia ihmisiä jopa kehotettii pysymään poissa ulkoa. Saasteet aiheuttivat poikkeuksellisen avointa kritiikkiä jopa valtion tiedotusvälineissä.

Kiinalaiskaupunkien ilmansaasteet ovat peräisin tehtaista ja hiilen poltosta lämmityksessä sekä suuressa määrin myös liikenteestä. Keskiluokan vaurastuessa Kiinassa on yhä enemmän autoja, virallisten lukujen mukaan tällä hetkellä 240 miljoonaa.

Viime kuussa Kiinassa lyötiin autojen myyntiennätys, kun kaupaksi meni 2,03 miljoonaa autoa. Kauppaa kiihdytti kiinalaisten uusivuosi, jonka takia miljoonat kiinalaiset ovat parhaillaan tien päällä, matkalla kotiseuduilleen.

Kiinalainen öljyjätti Sinopec ilmoitti viime viikolla, että jalostamojen uusimisen ansiosta yhtiö siirtyy nykyistä ympäristöystävällisempiin tuotteisiin ensi vuoden loppuun mennessä.

Puhtaampi polttoaine on kuitenkin myös kalliimpaa tankkaajille, ja kasvavien elinkustannusten pelätään herättävän sosiaalista levottomuutta, Xinhua sanoo.

Lähteet: AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus