"Jos kerroin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se usein on"

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vierailleiden Jorma Vuoksenmaan, Harri Syväsalmen ja Lasse Lehtisen mukaan urheiluliikkeen ja viranomaisten on tehtävä päättäväistä yhteistyötä vilpin kitkemiseksi. Kolmikko korostaa tarvetta ilmapiirin muutokseen.

Kuva: Patrik Stollarz / AFP / Lehtikuva

Huippu-urheilua seuraavat asiantuntijat eivät juuri yllättyneet maanantaina esiin tulleista kansainvälisten jalkapallo-otteluiden manipuloinneista. Vedonlyönnin asiantuntija Jorma Vuoksenmaa European Sports Betting Consultantsista kertoo havainneensa lukuisia viitteitä vastaavasta toiminnasta.

- Viime vuosien aikana on ollut valitettava trendi, että jos jossakin ottelussa kerroin on liian hyvä ollakseen totta, niin se usein on. Jos joukkueen kerroin nousee ilman erityistä syytä järjettömän houkuttelevaksi, se voittaa paljon, paljon harvemmin kuin matemaattisesti ottaen kuuluisi, kertoi Vuoksenmaa Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

Opetusministeriön kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osaston johtaja Harri Syväsalmi muistuttaa, että vedonlyönnissä liikkuu maailmanlaajuisesti satoja miljardeja euroja vuosittain. Iso siivu bisneksestä on laitonta.

- Urheilu ei ole osannut varautua uhkaan riittävän ajoissa ja vakavasti. Toinen asia on se, että tämä on rikollista toimintaa: totta kai rikolliset hakevat rahanpesulle väyliä, jotka ovat helppoja, Syväsalmi sanoi.

Veikkausliigan hallituksen puheenjohtajan Lasse Lehtisen mukaan kyse ei ole ainoastaan siitä, että ihmiset tarttuvat mammonan houkutukseen tai heitä kiristetään rahallisesti. Tätä paljon julmempi keino on urheilijan tai toimitsijan uhkaileminen perheeseen kohdistuvalla väkivallalla, toteaa Lehtinen.

Rahalla, kiristyksellä, uhkailulla ja lahjonnalla tuhotaan ihmiselämiä.

Lasse Lehtinen

- Kun maalivahdille, pelaajalle tai erotuomarille sanotaan, että läheisillesi käy huonosti, jollet tottele meitä, tämä saa aivan uudet ulottuvuudet. Rahalla, kiristyksellä, uhkailulla ja lahjonnalla tuhotaan ihmiselämiä, Lehtinen sanoi Ykkösaamussa.

Ilmapiiri saatava muuttumaan

Maanantaina EU-maiden poliisivirasto Europol ilmoitti laajoista rikosepäilyistä, joiden kohteena on yli 400 henkilöä ja 380 jalkapallo-ottelua 30 maasta. Poliisioperaation taustalla ovat Rovaniemen Palloseuran ja Tampere Unitedin tapausten esitutkinnat.

Vuoksenmaa kertoi havainneensa "kummallisia kerroinkehityksiä ja niiden jälkeisiä tuloksia" myös esimerkiksi Ruotsin Superettanissa viime kesänä. Hänen mukaansa ratkaisevaa ei kuitenkaan ole se, mikä markkina, liiga tai pelin järjestäjä on kyseessä: mikäli joku haluaa tehdä vilppiä, sitä voidaan tehdä monopolille, viralliselle toimijalle ja epäviralliselle toimijalle yhtä lailla.

- Jos ottelu on sovittu, niin sitten sitä painetaan Veikkaukselle samalla tavalla kuin Hongkongin alakellarin miehelle. Ratkaisevaa on se, että erilaisilla valvontamekanismeilla ja asennekasvatuksella ilmapiiri täytyy saada muuttumaan.

Lisäksi Lehtinen ja Syväsalmi painottavat, etteivät vedonlyöntiin liittyvät vilpit ole vain jalkapallon vaan myös monen muun lajin ongelma. Heidän mukaansa jalkapallo selviää skandaaleista, muttei yksin.

- Se vaatii monipuolista yhteistyötä koko urheiluliikkeen, viranomaisten, lainsäätäjien ja poliisin kanssa, totesi Syväsalmi.