Narkolepsian ja sikainfluenssarokotteen välinen yhteys aikuisilla yhä selvittämättä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole vieläkään onnistunut selvittämään, kuinka moni aikuinen on saanut sikainfluenssarokotteen. Selvitystyö alkoi jo viime syksynä.

Kotimaa
Markku Partinen.
Pohjoismaiden narkolepsia-asiantuntijat kokoontuvat Helsinkiin. Narkolepsian ja rokotteen välistä yhteyttä ja uusimpia tutkimuksia pohtii neurologi ja unitutkija Markku Partinen.

Sikainfluenssarokotteen saaneiden aikuisten lukumäärästä tarvitaan tieto, jotta THL voi laskea aikuisten riskiä sairastua narkolepsiaan sikainfluenssarokotteen saamisen seurauksena.

- Tämä on ollut paljon hankalampi tehtävä kuin ajattelimme, koska aikuisten rokotukset hoidettiin muualla kuin terveyskeskuksissa. Luulimme, että aikuisten tiedot oli saatu terveyskeskuksiin, mutta näin ei olekaan, kertoo THL:n erikoistutkija Hanna Nohynek Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Todisteita etsitään narkolepsiakokouksessa

Tänään, torstaina alkoi ensimmäinen kansainvälinen narkolepsiakokous. Tapaamisen tarkoituksena on selvittää, miten narkolepsia liittyy sikainfluenssarokotteeseen. Mukana ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Englanti, Ranska ja Irlanti.

Aamu-tv:n sohvalla vieraillut unitutkija ja neurologi Markku Partinen osallistuu tapahtumaan. Hän kertoo, että erityisen mielenkiinnon kohteena tapaamisessa on juuri rokotteen ja narkolepsian yhteys aikuisilla.

- Tilastollisesti Suomessa ei ole havaittu aikuisilla yhteyttä Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian välillä. Kuitenkin yksilötasolla on narkolepsiaan sairastuneita aikuisia, joilta ei ole löytynyt oikein muuta riskitekijää kuin tämä Pandemrix-rokote, kertoo Partinen.

- Nyt meidän on selvitettävä, voidaanko näiden kahden asian välinen yhteys todistaa.

Sairastuneilla aikuisilla yhteistä ikä ja kudostyyppi

Unitutkija ja neurologi Markku Partinen kertoo, että Suomessa aikuiset, joilla epäillään sikainfluenssarokotteen laukaisseen narkolepsian, ovat olleet nuoria, alle kolmikymppisiä.

- Lisäksi heidän kudostyyppinsä on ollut samanlainen kuin narkolepsiaan Pandemrix-rokotteen jälkeen sairastuneilla lapsilla. Tällainen kudostyyppi on noin 27 - 28 prosentilla väestöstä, Partinen kertoo.