Vanhan Rauman suojelu laajenemassa

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan kaupunginosan asemakaava on päivitetty viimeksi 1980-luvulla. Uudessa kaavasuunnittelussa suojeluun tulee kymmeniä rakennuksia.

kulttuuri
Pyöräilyä_Vanha_rauma_RAUMAN KAUPUNKI
Yle

Vanhan Rauman suojeltavien rakennusten määrä kasvaa lähivuosina. Unescon maailmanperintökohteen kaavan uudistaminen on parhaillaan valmistelussa ja siinä suojelu laajenee merkittävästi.

- Siellä on paljon rakennuksia, joita ei vielä 1970-80-luvuilla arvostettu niin paljon, että ne olisi merkitty suojeltaviksi. Nykykäsityksen mukaan ne kuuluvat ilman muuta vanhaan Raumaan ja sen historiallisiin kerroksiin, jotka kuuluu säilyttää, Rauman kaavoitusjohtaja Mervi Tammi sanoo.

Vanhan Rauman asemakaava on viimeksi päivitetty 80-luvun alkupuolella. Osayleiskaavaa on päivitetty 2000-luvulla. Uudessa kaavassa suojeltaviksi merkitään kymmeniä uusia rakennuksia.

Autoilua tuskin kielletään

Uudessa kaavassa pohditaan myös esimerkiksi liikenneratkaisuja. Vanhan Rauman avoimuus autoille on noussut keskusteluun aika ajoin, mutta kaavoitusjohtaja Mervi Tammi arvelee, että autoilua ei kielletä tälläkään kertaa.

- Asiasta on mielipiteitä molempiin suuntiin. Osa haluaa kieltää autoilun mutta toisten mielestä se kuuluu ilman muuta Vanhaan Raumaan, jotta alue pysyy elävänä, Tammi sanoo.

Vielä viime vuosisadan puolivälissä Vanha Rauma oli huonossa kunnossa, ja 60-luvulla puhuttiin jopa puutalojen purkamisesta. Rauma kuitenkin säästyi pahimmalta purkuvimmalta, joka tuhosi monesta muusta suomalaiskaupungista hienoja vanhoja puutaloalueita.

Nykyään Vanha Rauma on arvostettu maailmanperintökohde, joka tuo Raumalle runsaasti matkailutuloja.