Pilkkipajan teosten kauppa vilkkaimmillaan

Kevätjäillä käydään jatkuvaa pohdintaa siitä, millainen pilkki tuo parhaat kalasaaliit. Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta pilkkien tekijälläkään.

Kotimaa
Pilkkejä.
Heikki Haapalainen / Yle

Pilkkikausi alkaa olla parhaimmillaan ja vieheet tekevät kauppansa. Moni kalamies tekee vieheensä itse, mutta pääosin pilkit syntyvät käsityönä ammattimaisilla pajoilla. Näitä pilkkipajoja löytyy Itä-Suomesta ainakin puolenkymmentä. Pilkkejä tehdään muun muassa Savossa Pielavedellä, Kuopiossa, Vehmersalmella ja Kiuruvedellä. Pohjois-Karjalan ainoa ammattimainen pilkkeihin keskittyvä vieheentekijä on joensuulainen Martti Korhonen.

Korhonen prässää metallilevyistä irti liuskoja ja pieniä jyviä. Myöhemmin pellin ja kuparin paloja juotetaan, niitä kiillotetaan ja maalataan, lisätään hologrammiteippiä ja koukut. Näin syntyy viehe Väre-pilkin pajassa joensuulaisessa ostoskeskuksessa.

Monet pilkit ovat kuin pieniä koriste-esineitä, joiden kasaaminen vaatii tekijältään sitkää luonnetta.

- Joku on sanonut että hyvät hermot pitää olla. Minä olen sanonut, että minulta on mennyt hermot jo ajat sitten! Minulla ei niitä ole, niin sitten sitä pystyy tekemään pilkkejä, Korhonen nauraa.

Jos annat sen saman pilkin toiselle kaverille, se saa sillä kalaa. Toinen kaveri ottaa saman pilkin, se ei saa sillä kalaa.

Martti Korhonen

Hän tietää mistä, puhuu, sillä Korhonen on elättänyt itsensä tekemällä pilkkejä jo 30 vuotta. Vuosittain pajalta lähtee kauppoihin muutama tuhat pilkkiä. Selvää suosikkia tai takuuvarmaa pilkkiä ei ole - vieheen sopivuus riippuu niin kalasta, vedestä kuin pyytäjästäkin.

- Jos annat sen saman pilkin toiselle kaverille, se saa sillä kalaa. Toinen kaveri ottaa saman pilkin, se ei saa sillä kalaa. Että ilmeisesti se on siinä ranteessakin se juttu, Korhonen pohtii.

Avannosta voi narrata kalaa monenlaisella vieheellä: on eri malleja, eri kokoja, eri materiaaleja ja värejä vaikka millä mitalla. Miksi kalamiehelle pitää olla moinen valinnan vara ja vaikeus?

- Pilkkijöitäkin on monenlaisia ja kalat tarvitsevat erilaisia vaihtoehtoja, sanotaan näin, Korhonen muotoilee.

Kaloilla on omat mieltymyksensä, lisäksi vieheen toimivuuteen vaikuttavat muun muassa veden kirkkaus ja syvyys. Paljon on kiinni myös kalastajasta.

- Yksi juttu että osaa aavistella sen pääpuolen, ei pyrstöpuolen siihen kohtaan, mihin pudotat pilkin sinne avantoon, Korhonen naurahtaa.