Hyppää sisältöön

Kopterikamera valvoo, tutkii ja vakoilee

Kameralla varustetut lennokit ja kopterit yleistyvät nopeasti. Niitä käyttävät viranomaiset, mutta huomaamaton ilmakuvaus mahdollistaa myös naapurin vakoilun.

Kuva: Yle / Silminnakija

Kameralla varustetut lennokit ja kopterit yleistyvät nopeasti. Niitä käyttävät viranomaiset, mutta huomaamaton ilmakuvaus mahdollistaa myös naapurin vakoilun.

Kauko-ohjattavat kameralla varustetut lennokit yleistyvät nopeaa vauhtia sekä viranomaisten, tiedotusvälineiden, että yksityishenkilöiden käytössä. Nettikaupoista lentäviä pikkukoptereita saa jopa alle sadalla eurolla. Laadukkaaseen ilmakuvaukseen tarkoitetut kopterikamerat maksavat tuhansia euroja.

- Voisi sanoa, että mopo on karannut käsistä. Noin vuoden aikana tämä on räjähtänyt, kuvailee ilmakuvausyrittäjä Juhani Mikkola Jyväskylästä.

Mikkolan mukaan lennokki- tai kopterikameroita hankitaan aikuisten leluksi, ilman sen kummempaa käyttötarkoitusta. Syynä on se, että halpoja lentovekottimia on tullut nopeaa vauhtia verkkokauppoihin.

”Luvassa täyttä tykitystä paparazzeille”

Juhani Mikkola arvelee syyksi kuvauskoptereiden leviämiseen ihmisen ikiaikaisen halun päästä ilmaan. Pienellä lentävällä esineellä ei pysty itse lentämään, mutta sieltä pääsee  lintuperspektiiviin olematta liian korkealla.

- Tämä teknologia on todellinen ja se on tulossa, eikä mikään voi sitä pysäyttää, toteaa Brookings Instituutin asiantuntija Peter Singer Ylen Silminnäkijä-ohjelmassa.

”Salakuvaus on uusi kansanhuvi”, mainostaa eräs suomenkielinen verkkokauppa. Se tarjoaa häpeilemättä kopterikameroita vakoiluun ja ”täyttä tykitystä paparazzeille”. Tamperelaisen Flycamin toimitusjohtajaa Arttu Pulkkista tällainen tällainen markkinointi kauhistuttaa. Laki säätelee tarkasti salakatselua ja yksityisyyden suojaa. Lennokkia tai kopteria ei saa lennättää koskaan ilman suoraa näköyhteyttä maassa olevaan ohjaajaan.

Kuvauskopteria ei saa lennättää ilman suoraa näköyhteyttä ohjaajaan. Kuva: Yle / Silminnäkijä

- Kaupunkialueella tulee usein yhteydenottoja, mitä oikein kuvaamme. Tätä varten meillä on maassa aina näkyvässä paikassa firman ajoneuvo, jonka läheltä konetta ohjataan, sanoo Pulkkinen.

Pulkkisen mukaan asialliset yrittäjät ottavat yksityisyyden suojan kuvauksissa huomioon. Viranomaisten olisi kuitenkin syytä Pulkkisen mukaan valpastua, sillä lainsäädäntö on varsin vapaamuotoinen. EU-maihin ollaan parhaillaan valmistelemassa yhtenäisiä säädöksiä yksityisyyden suojasta.

Käyttötarkoitukset lähes rajattomat

Lennokkitekniikan laajamittainen hyödyntäminen alkoi sotilasteknologiasta. Siviilipuolella sitä käyttävät nyt yhä enemmän eri viranomaiset, kuten poliisi, rajavartiosto tai kunnat. lennokkien käyttötarkoitukset ovat lähes rajattomat. Valvontatehtävissä lennokit korvaavat huomattavasti kalliimmat helikoterit. Lisäksi pieni lennokki on huomaamattomampi valvoja.

Salakuvaus on uusi kansanhuvi

Ote erään verkkokaupan mainoksesta

Tiedotusvälineet voivat lennokkitekniikalla striimata livekuvaa verkkoon, vanhemmat voivat seurata lastensa leikkipaikkaa ja paparazzit pystyvät jahtaamaan julkkiksia.

- Tämän tekniikan hyödyntäminen on vielä aivan lapsenkengissä. Kevyt ilmakuvaus on esimerkiksi erinomainen väline kaavoituksen apuna. Sitä voidaan hyödyntää onnettomuuspaikoilla, pienimuotoisissa etsinnöissä, väkivaltatilanteissa, luettelee Juhani Mikkola.

Lentävien kameroiden yleistyminen voi johtaa ongelmiin yksityisyyden suojassa.

Yhdysvaltalainen kolumnisti Charles Krauthammer on huolissaan yksityisyyden suojasta:

- Ne ovat kuin pysyvä kamera jokaisen pään päällä ja joka kodin kulmassa.

Lisää aiheesta Silminnäkijä: Lentävä piilokamera TV2 to 7.2.2013 klo 20.00