Punaisia päin ajetaan yhä jatkuvasti

Liikenneturvan liikennevalotarkkailun tulokset eivät ole muuttuneet muutamaan vuoteen. Päin punaisia liikennevaloja ajetaan yhä hämmästyttävän usein, vaikka 90 prosenttia pitää sitä erittäin vakavana tai vakavana liikennerikkomuksena.

Kotimaa
Liikennevalot ja liikennemerkkejä
YLE / Anna Sirén

Joka neljäs kerta, kun liikennevalot vaihtuvat punaisiksi, yksi tai useampi autoilija ajaa edelleen päin punaista, käy ilmi Liikenneturvan tarkkailussa. Liikenneturva tekee liikennevalokäyttäytymiseen liittyvää tarkkailua suurimmissa kaupungeissa 13 eri paikkakunnalla.

- Punaista päin ajavien suuri osuus on yllättävää, sillä suurin osa autoilijoista suhtautuu punaista päin ajamiseen kielteisesti, hämmästelee Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Kuopiosta.

Liikenneturvan reilut kaksi vuotta sitten tehdyn kyselyn mukaan 90 prosenttia autoilijoista ilmoittaa pitävänsä punaisia päin erittäin vakavana tai vakavana liikennerikkomuksena.

- Kielteinen suhtautuminen jyrkkenee iän myötä, kertoo Taskinen.

Tilanteen vaarattomuus tavallisin syy

Päin punaisia ajamisen tavallisimmaksi syyksi ilmoitettiin tilanteen vaarattomuus. Perusteluiksi mainittiin myös kiire ja tilanteessa joustaminen.

Liikenneturva tarkkailee punaisia päin ajamista vuosittain. Tarkkailussa seurataan sitä ajoneuvoa, joka saapuu valoihin ensimmäisenä niiden muututtua punaiseksi. Tämän ajoneuvon kuljettaja tekee päätöksen siitä, noudattaako hän liikennevaloja vai ei.

- Tilanteista siis joka neljäs on sellainen, että yksi tai useampi ajoneuvo ajaa päin punaista. Havaintoja on vuosittain reilusti yli 2 000.

Autoilijat kokevat punaisia päin ajamisen useammin ja häiritsevämpänä ruuhkaliikenteessä, sillä liikenteen vilkkaus ja ruuhkautuminen lisäävät ilmiötä.

Tulos on säilynyt ennallaan vuodesta 2010 lähtien ja viimeisimmät tarkkailun tulokset ovat keväältä 2012.