Musta käsi -merkki kummittelee yhä, mitä tehdä?

Ennen nykyistä stop-liikennemerkkiä pakollinen pysähtyminen merkittiin mustalla kädellä. Sen lapsetkin oppivat nopeasti. Musta käsi -merkki voi tulla yhä tänäänkin vastaan, mutta mitä autoilijan pitäisi tehdä? Totella vai ei?

Kotimaa
Vanha liikennemerkki seisoo lumisateessa
Riihimäen Lopenkadun ja Kuoppakadun kulmauksessa seisoo 40 vuotta vanha liikennemerkki, josta on tullut pikkuhiljaa paikallinen nähtävyys. Miki Wallenius / Yle

Miten suhtautua outoon kahdeksankulmainen liikennemerkkiin, jonka keskellä on musta käsi?

Riihimäeltä löytyy tällainen historiallinen jäänne. Liikennemerkki oli voimassa vuosina 1957-1971. Musta käsi tarkoitti pakollista pysähtymistä. Se oli siis nykyisen stop-merkin esi-isä.

Riihimäellä musta käsi kuitenkin seisoo edelleen Kuoppakadun ja Lopentien risteyksessä. Tarkalleen ottaen osoitteessa Kuoppakatu 10 sijaitsevan rakennuksen eteläkulmalla. Siitä lähtee pihakatu, joka yhdistää vilkkaan Lopentien ja hiljaisella asuinalueella kulkevan Ajurinkadun.

Pitääkö autoilijan noteerata osin ruostunut ja vääntynyt vanha liikennemerkki?

-Se ei ole enää tieliikenneasetuksen mukainen liikennemerkki. Jotta merkki olisi velvoittava niin sen pitäisi olla asetuksessa. Pakollisen pysähtymisen merkki on nykyään numero 232 eli tuttu stop-merkki, lukee lakia apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen Kanta-Hämeen poliisista.

Heikkoselle on yllätys, että Riihimäeltä historiallinen liikennemerkki vielä löytyy.

-Jos autokouluoppilaani kanssa tuohon kohtaan tulisin, niin sanoisin että tuolta ajava tulee pihatieltä ja hänen pitää väistää, tulkitsee puolestaan ajo-opettaja Timo Levänen Riihimäen Ajo-opetuksesta. Musta käsi -merkin olemassaolo on hänellekin yllätys.

Merkki on siis turha, koska pihatieltä tulijan on joka tapauksessa pysähdyttävä.

Onko liikennemerkki todellakin unohtunut paikoilleen 40 vuotta sitten vai onko joku pelastanut merkin ja laittanut sen piruuttaan tien reunaan? Siihen ei vastausta löydy.