1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äärioikeistolaiset viestit kuohuttavat Mikkelissä

Etelä-Savon poliisille on tehty useita rikosilmoituksia mikkeliläisten koteihin jaetuista monikulttuurisuutta vastustavista lehtisistä.

Kotimaan uutiset
Joukko äärioikeistolaisia seurasi rasisminvastaista kulkuetta Turussa lauantaina 20. marraskuuta 2010.
Joukko äärioikeistolaisia seurasi rasisminvastaista kulkuetta Turussa lauantaina 20. marraskuuta 2010. Roni Lehti / Lehtikuva

Etelä-Savon poliisin rikoskonstaapelin Ismo Venäläisen mukaan äärioikeistolaisia mielipiteitä ilmaisevia lehtisiä on jaettu koteihin eri puolilla Mikkeliä jo marraskuusta lähtien. Poliisi on saanut viesteistä kymmeniä yhteydenottoja, joista viimeisimmät on tehty viikon sisällä.

Viesteistä on tehty myös rikosilmoituksia. Lehtisten jakaminen ei kuitenkaan täytä rikoksen tunnusmerkkejä, koska niiden sisältämät monikulttuurisuutta vastustavat ajatukset eivät kohdistu yksittäiseen ryhmään tai henkilöön.

- Olemme keskustelleet aiheesta syyttäjän kanssa ja tulleet siihen tulokseen, että lehtiset kuuluvat sananvapauden piiriin. Ne ovat tietyn ryhmän mielipiteitä, joten poliisi ei voi puuttua toimintaan sen enempää. Seuraamme kuitenkin tilannetta koko ajan, Venäläinen toteaa.

Hänen mukaansa äärioikeistolainen liikehdintä ei poliisin tietojen mukaan ole nostanut suosiotaan viime aikoina Etelä-Savon alueella.

- Rasismi ei ole lisääntynyt täällä katukuvassa. Jyväskylän tapaus osoitti kuitenkin, että rasistinen liikehdintä on valtakunnan laajuinen ongelma, Venäläinen arvioi.

Lue seuraavaksi